Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGA SU VREMENA

Američki general ukinuo obuku napada bajunetom

obuka u Fort Knoxu 2004.
01.10.2010.
u 17:42

Premda su Amerikanci zadnji put s bajunetom na puški jurišali 1951. tijekom Korejskog rata, mnogi stručnjaci ističu da bez takve obuke nema dovoljno agresije vojnika.

General pukovnik Mark Hertling odlučio je ukinuti obuku napada bajunetom jer je smatrao da tijekom desetotjedne osnovne obuke ima i bitnijih stvari koje moderni vojnici moraju naučiti. General Hertling odbacio je tradicionalni dio vojne obuke zamjenjujući ga vježbanjem umijeća koje su instruktori smatrali da je bolje učiti novake, ali je taj njegov potez naišao na žestoke reakcije.

- Tradicionalno je u 20. stoljeću, naročito nakon Prvoga svjetskog rata, obuka za juriš bajunetom bila smišljena da kod vojnika razvije agresivnost, hrabrost i spremnost za borbu prsa u prsa – kaže Richard Kohn, profesor vojne povijesti na Sveučilištu Sjeverne Karoline, i dodaje da je jedan od ciljeva temeljne obuke da poništi socijalizaciju, da "zapravo pokuša ublažiti ili izbrisati nespremnost ljudskih bića da ubijaju jedni druge, jer mi u zapadnim društvima poštujemo pojedinca, ljude socijalizacijom učimo da vjeruju u vladavinu zakona i sve to":

- Ono što vi radite s mladim ljudima jest da ih pokušavate naviknuti na visokoemotivne i iracionalne, adrenalinom ispunjene situacije u kojima će se naći bili im neprijatelji na vidiku ili ne, i na oklijevanje da nekom oduzmu život.

Vojni stručnjaci ističu primjer jedne britanske postrojbe u Iraku kojoj je 2004. nestalo streljiva te su s bajunetima jurišali na rovove Mahdijeve vojske; neki su militanti  ranjeni, a drugi su se predali zbog čistog užasa. Takav užas koji juriš s nožem na pušci unosi u neprijatelja nije nešto čega bi se vojska trebala lako odreći, kažu.

Međutim, general Hertling čvrsto ustraje u svojoj odluci i kaže:

- Ono što je zanimljivo jest da se juriš s bajunetom, tako bitan i središnji za sve što radimo, uči samo na temeljnoj obuci. Ako je toliko bitan, zašto operativne postrojbe nemaju uvježbavanje napada bajunetom?

Hertling smatra da postoje i bitnije stvari koje vojnika u 21. stoljeću treba naučiti i metode koje su bolje od bajuneta za protuustaničku borbu poput one u Afganistanu:

- Ako nosiš kratki karabin M-4 koji se nosi preko grudi, s bajunetom ne možeš baš mnogo toga učiniti.

Ključne riječi

Komentara 3

IB
istina_boli
10:41 02.10.2010.

General je u pravu. Tko danas jurisa prsa u prsa? Svatko gleda da drugoga rokne sa sto vece udaljenosti i da je sto manje primjecen, a za tako nesto je potrebna dobra kamuflaza i HiTech oruzje, pomogucnosti besumno. Ionako se takvo oruzje svakodnevno koristi u igricama, pa im je i takav nacin razmisljanja lakse prihvatiti!

MM
Mladen Miletić
16:44 01.11.2010.

Američki general ukinuo obuku napada bajunetom, kako vidimo ima i tamo normalnih ljudi nkojin znaju ispravno misliti...

RO
ronin
14:44 10.11.2010.

s čim će sada uvoditi demokraciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije