Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se dogodilo?

Američki dužnosnik: Iranci su prije napada na tankere gađali američki dron

Napad na tankere
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.06.2019.
u 23:43

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru. Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.

U satima uoči napada na dva tankera u Omanskom zaljevu u četvrtak Iranci su uočili američki dron u letu i na njega lansirali projektil zemlja-zrak, rekao je američki dužnosnik za CNN. Dodao je kako je projektil promašio dron i pao u vodu.

Isti neimenovani dužnosnik rekao je kako je američki dron MQ-9 prije nego što se našao na meti projektila spazio iranske brodove kako se približavaju tankerima, ali nije rekao je li dron primijetio i da ti brodovi napadaju tankere. Dužnosnik je također rekao da je u danima prije napada jedan američki dron srušen u Crveno more od strane, vjeruje se, iranskog projektila koji su ispalili  hutski pobunjenici.

Dva tankera, norveški i japanski, pogođena su u četvrtak torpedom iz neidentificirane podmornice u Omanskome moru, mjesec dana nakon sabotaže četiriju brodova, među njima triju naftnih tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Washington je već tada upirao prstom u Teheran. Iran, gdje je u četvrtak boravio japanski premijer Shinzo Abe, demantirao je bilo kakvu umiješanost u te napade.

Velika Britanija danas se pridružila SAD-u te okrivila Iran za napad na dva tankera.

"Prema našim procjenama, zaključili smo kako je sasvim sigurno Iran odgovoran za napade", poručio je u izjavi ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

"Posljednji napadi dio su destabilizirajućeg ponašanja Irana te predstavljaju ozbiljnu prijetnju regiji", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Iran za napad, potičući bojazan od izbijanja sukoba na toj strateškoj ruti za opskrbu svijeta naftom. Ocijenio je da napadi na tankere "nose potpis" Irana, oslanjajući se na videosnimku koju je objavio Pentagon.

Njemačka je ranije objavila da američka videosnimka nije dovoljna da bi se netko optužio za napade.

Japanski Kokuka Courageous, koji je posada napustila, u petak je otegljen u luku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Drugi tanker, norveški Front Altair koji se nakon napada zapalio, još uvijek slobodno pluta morem, ali je vatra ugašena.

Ključne riječi

Komentara 47

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
01:01 15.06.2019.

kaj je sa naftom iz tankera?

JA
Jahutockakom
06:39 15.06.2019.

Ma ovo je vec toliko prozirno da je vise bolno za slusati..znaci Iran je prijetnja regiji, u svom dvoristu,a ne Ameri koji su nacickali baze i vojno brodovlje na sve strane oko Irana- sto bi bilo da su Iranci napravili vojne baze u Meksiku i Kanadi i da non stop paradiraju sa podmornicama i razaracima na par milja od amer.teritorijalnih voda?? Drugo- Iranci bi napali japanski tanker bas kad je japanski premijer u sluzbenom posjetu!? Zasto?? Trece- nije li dosta vise izvjestaja temeljenih na "anonimnim i neidentificiranim izvorima"?????- necije rekla kazala je dovoljno da se neku zemlju optuzi za ovakav napad!? Ovo je prestrasno koja je to mafija, radi nafte i profita spremni su napasti Iran i riskirati 3.svjetski rat

Avatar patkovic
patkovic
07:23 15.06.2019.

dok se amerika ne porazi nema slobode i pravde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije