Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMATRA DA NEĆE FUNKCIONIRATI

Američka dužnosnica: Sjeverni tok 2 sada je 'mrtav', to je velik komad metala na dnu mora

Nord Stream 2 - Wintershall Dea
Foto: Stefan Sauer/DPA
1/4
09.03.2022.
u 08:36

Sjedinjene Države već se dulje vrijeme protive tom plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka, ocjenjujući da on jača kapacitete Moskve da koristi energetsku opskrbu Europe kao geopolitičko oružje

Kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, pogođen mjerama nakon ruske invazije na Ukrajinu, "mrtav" je i neće se moći "oživjeti", rekla je u utorak američka dužnosnica.

"Mislim da je Sjeverni tok 2 sada mrtav... to je velik komad metala na dnu mora i ne mislim da će se moći oživjeti", rekla je američka državna podtajnica Victoria Nuland na parlamentarnom saslušanju u utorak.

Rekla je kako smatra da plinovod nikada neće biti stavljen u funkciju.

VIDEO Sankcije Rusiji – Njemačka odlučila zaustaviti projekt Sjeverni tok II.

Sjedinjene Države već se dulje vrijeme protive tom plinovodu za koji su se zalagale Rusija i Njemačka, ocjenjujući da on jača kapacitete Moskve da koristi energetsku opskrbu Europe kao geopolitičko oružje.

Ali, s obzirom na to da je projekt bio gotovo potpuno završen te kako bi izbjegao konfrontacije s Berlinom, američki predsjednik Joe Biden odustao je 2021. od sankcija prema njegovim glavnim operaterima.

Odmah nakon ruske invazije Ukrajine 24. veljače Njemačka je suspendirala Sjeverni tok 2 koji još nije bio počeo raditi, u koordinaciji sa SAD-om. Nakon toga, njemačko-ruski operater sa sjedištem u Švicarskoj otpustio je svih 106 zaposlenika.

Komentara 43

BI
Biouskoli91
08:47 09.03.2022.

Najveci gubitnici? Mali ljudi u EU...

MU
Muzakus
09:03 09.03.2022.

Došli su Amerikanci na svoje, sada će EU i Rusija patiti a oni zaradjivati. Nasanjkali su Putina, a i EU i Ukrajince. Nažalost.

KR
Krotila
09:08 09.03.2022.

Ponovo će oživit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije