Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje su naši najmiliji?

Idući tjedan u Beogradu nastavak razgovora o nestalima

Foto: Robert Anic/PIXSELL
14.02.2018.
u 22:12

Provjerava se vjerodostojnost dokumentacije o troje nestalih koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donio u Zagreb

– U postupku je primopredaja između institucija, treba najprije utvrditi vjerodostojnost dokumentacije koju je Aleksandar Vučić donio – komentira predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir izjavu predsjednika Srbije kako je donio dokumentaciju o tri osobe nestale devedesetih.

Alvir pretpostavlja da bi te informacije mogle rasvijetliti gdje su nestali ubijeni, što ne mora nužno značiti da se ondje nalaze i posmrtni ostaci.

Postoje nagađanja kako je riječ o žrtvama koje su ubijene i pokopane na teritoriju Srbije, o čemu će ovisiti i čija će komisija – hrvatska ili srpska – preuzeti daljnji postupak utvrđivanja identiteta nakon čega obitelji žrtava trebaju biti obaviještene.

To što je predsjednik Vučić donio u Hrvatsku dokumentaciju koja bi mogla rasvijetliti nestanke tri osobe govori o tome da bi “u Srbiju po dokumentaciju trebalo ići šleperima”, smatra Alvir, jer se u njihovim arhivama očito nalazi pregršt dokumentacije koju Hrvatska traži. Ljiljana Alvir će, na poziv predsjednika Srbije, idući tjedan ići u Beograd gdje će se nastaviti razgovori o problematici nestalih u ratu u Hrvatskoj:

– Ne znam još koliko će nas biti na sastanku, ali nastojat ćemo da budu zastupljene sve kategorije koje traže svoje najmilije. Pokušat ćemo isključiti emocije i operativno iznijeti što i na temelju čega tražimo. Tu prvenstveno mislim na zubne kartone iz arhiva JNA za osobe koje su služile vojsku u JNA, a nalaze se na popisu nestalih. Uz pomoć tih kartona možda uspijemo identificirati nečije ekshumirane ostatke. Tražit ćemo i protokole iz vukovarske bolnice, otvaranja arhiva srpskih i postrojbi JNA koje su djelovale na okupiranom području – kaže Ljiljana Alvir.

Pogledajte i govore na Velikoj skupštini SNV-a u Lisinskom:

Komentara 2

HR
Hrvatska
23:42 14.02.2018.

Bravo za predsjednicu sto je sve dogovorila.

IB
ibiza
08:10 15.02.2018.

znaci oni nisu sudijelovali u ratu na Hrvatsku a znaju sve ,malo smesno...haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije