Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PODACI

Zabrinjavajući podaci: Zrak u Zagrebu u 'crvenom', u nekoliko hrvatskih gradova kvaliteta je 'vrlo loša'

Zagreb: Opet se odronilo smeće na Jakuševcu, dvije osobe ozlijeđene
Emica Elvedji/PIXSELL
04.12.2023.
u 12:52

"Povećana koncentracija lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta (prvenstveno magla) i uobičajena je pojava tijekom zimskih mjeseci. Radi se o trenutnom onečišćenju zraka koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana", objašnjavali su ranijih godina stručnjaci.

Objavljeni su novi podaci o kvaliteti zraka. Prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u ponedjeljak oko podneva najlošija je situacija na mjernim postajama Koprivnica-2, Kutina-2, Sisak-1, Slavonski Brod-1 i Slavonski Brod-2. Naime, prema legendi, zrak može biti u kategoriji "dobro", prihvatljivo", "umjereno", "loše", "vrlo loše" i "izuzetno loše", a na navedenim mjernim postajama kvaliteta zraka je "vrlo loša".

Situacija nije dobra ni na mjernim postajama Koprivnica-1, Kutina-1, Zagreb-1, Zagreb-2, Zagreb-3 i Zagreb-4. Ondje je kvaliteta zraka ocijenjena kao "loša". Još je Desinić u kategoriji "umjereno", dok je u ostatku Hrvatske prihvatljiva ili dobra kvaliteta zraka. Ilustracije radi, Koprivnica-2 štetnih čestica PM 2.5 ima 56,14 µg/m3, dok je na postaji Koprivnica-1 47,60 µg/m3.

Inače, već su ranijih godina stručnjaci iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" komentirali problem povećane koncentracije lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku, kazavši da je to rezultat nepovoljnih vremenskih uvjeta, prvenstveno magle.

- Povećana koncentracija lebdećih čestica (PM10, PM2,5) u zraku kojoj smo svjedočili posljednja tri dana u gradu Zagrebu rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta (prvenstveno magla) i uobičajena je pojava tijekom zimskih mjeseci. Radi se o trenutnom onečišćenju zraka koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana, ali kao i uvijek Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izdaje preporuke građanima, posebice najosjetljivijim skupinama, koje su dostupne ovdje.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla), koji uzrokuju stvaranje tzv. 'kape' nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5. Treba napomenuti kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja. Tako je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti - objasnio je Marko Marić, dipl. ing. el., voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja. U tom smislu, značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena - objašnjavali su ranijih godina stručnjaci.

VEZANI ČLANCI:

O kvaliteti zraka u ponedjeljak je govorio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji se obratio javnosti nakon novog urušavanja otpada na Jakuševcu. -  Za sada mjerne postaje ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti ni za sumporovodik ni metan. Međutim, želimo biti potpuno sigurni pa smo naručili i dodatno mjerenje kvalitete zraka pa će Nastavni zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro doći s mobilnim uređajem koji se koristio i u Osijeku tijekom požara u Dravi International - kazao je.

VIDEO Novinarka Večernjeg lista na Jakuševcu: U odronu smeća ozlijeđeno troje radnika

Komentara 4

ZP
Zabranjen pristup
13:14 04.12.2023.

Vladaju zeleni pa zrak ima kvalitetu kakvu ima. Bu jos gorse

Avatar fidelio
fidelio
13:12 04.12.2023.

Nek neko otvori vrata, bude se proluftalo...

Avatar Storm95.
Storm95.
13:14 04.12.2023.

Zato je jutros u Splitu zrak sladak, sunce sja, a vidljivost je maksimala. Vidiš 'tice iznad Brača, a nigdje Prljavićke i njenih fanova. Milina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije