Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optimistična prognoza

Al Gore: Svijet je na 'pozitivnoj prekretnici' u borbi protiv klimatskih promjena

FILE PHOTO: Former U.S. Vice President Al Gore speaks at a news conference during the UN Climate Change Conference (COP26), in Glasgow, Scotland, Britain, November 5, 2021
Foto: Phil Noble/REUTERS
1/4
21.09.2022.
u 10:51

"Ne postoji čisto fosilno gorivo, kao što ne postoje ni zdrave cigarete. Ne želimo investicije u infrastrukturu za fosilna goriva", rekao je Gore.

Svijet je na "pozitivnoj prekretnici" u borbi protiv klimatskih promjena jer naglo rastuće cijene nafte i plina primoravaju vlade da se brže riješe ovisnosti o fosilnim energentima odgovornim za veliku emisiju ugljičnog dioksida, rekao je u srijedu bivši američki potpredsjednik Al Gore. Podsjetio je pritom na 430 milijardi dolara vrijedan paket za borbu protiv klimatskih promjena, najveći u američkoj povijesti, te na odlučnost Australije da smanji emisiju ugljičnog dioksida za 43 posto do 2030. te je svede na nulu  do 2050.

Gore također očekuje da će nakon skorašnjih izbora i Brazil promijeniti svoju politiku prema problemu klime te da će Kina ponovo uspostaviti dijalog s predsjednikom Joe Bidenom na samitu G20 u studenom u Indoneziji.

Brine ga, međutim, što neke zemlje, suočene s velikim cijenama energenata zbog rata u Ukrajinu, povećavaju svoju proizvodnju fosilnih goriva. "Ne postoji čisto fosilno gorivo, kao što ne postoje ni zdrave cigarete. Ne želimo investicije u infrastrukturu za fosilna goriva", rekao je Gore. To, kako je rekao, neće ublažiti kratkoročni problem, a zasigurno ćemo desetljećima svjedočiti povećanju emisije stakleničkih plinova.

Zadovoljan je što se diljem svijeta mogu uočiti promjene po pitanju dekarbonizacije, dodajući da je to i rezultat ekstremnih vremenskih prilika koje se i dalje pogoršavaju. "U rasprave o klimi se uplela i Majka Priroda", rekao je Gore, ukazujući na toplinske valove u Kini, poplave u Pakistanu i suši u Europi.

Al Gore, potpredsjednik SAD-a od 1993. do 2001. i gorljivi zagovornik očuvanja okoliša, je 2006. dobio Oscara za dokumentarni film "Neugodna istina". Borbu protiv klimatskih promjena smatra moralnom obavezom. Godine 2007. je zbog svojih zasluga u pogledu zaštite klime dobio Nobelovu nagradu za mir, s UN-ovim Vijećem za klimu.

Trenutno predsjeda tvrtkom Generation Investment Management u čijem je središtu interesa održivi razvoj. U narednih nekoliko godina, stoji u izvješću tvrtke, ulaganja u čisto gospodarstvo bi mogla prijeći bilijun američkih dolara.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

 

Komentara 2

BH
BHHrvat1975
14:44 21.09.2022.

Kakva prekretnica.... Kad pogledam u susjedstvo, svaka kuća ima staklenik

WT
WTF!
12:40 21.09.2022.

Nulta stopa CO2,a koji neophodan za svu zelenjavu koja raste. Toliko se zakeljili za te navodne klimatske promjene i taj CO2 da ne vide dalje od nosa niti to žele. Pile sa zelenom agendom,a negativne posljedice te iste po dobromm starom običaju zanemaruju i trpaju pod tepih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije