Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOZNATE OSOBE

Aktivisti promijenili naziv Budakove ulice u Mostaru

Stari most u Mostaru
Stojan Lasić/PIXSELL
19.02.2018.
u 20:53

Tijekom jutra uzduž ulice u središtu Mostara zalijepljeni su napisi dr. Cvitan Spužević.

Nepoznati aktivisti uklonili su u ponedjeljak naziv ulice po ustaškom dužnosniku Mili Budaku te postavili napise s imenom odvjetnika dr. Cvitana Spuževića, koji je bio član zasjedanja ZAVNOBIH-a te je snažno kritizirao komunističku likvidaciju mostarskih franjevaca na kraju II. svjetskog rata.

Tijekom jutra uzduž ulice u središtu Mostara zalijepljeni su napisi dr. Cvitan Spužević. Mostarske ratne vlasti promijenile su nazive brojnih ulica, te su Šantićevu nazvali po književniku i ministru u vladi NDH Mili Budaku što je godinama izazivalo prijepore i osude. Mediji u Mostaru navode kako iza ove promjene naziva ulica stoje studenti odjela povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Cvitan Spužević je bio ugledni mostarski odvjetnik i član zasjedanja ZAVNOBIH-a. On je bio veliki prijatelj provincijala fra Leona Petrovića kojega su komunističke vlasti bez suđenja ubile 14. veljače 1945.

Prema franjevačkim izvorima Spužević je nedugo nakon ubojstva sedmorice mostarskih franjevaca kritizirao taj zločin. Aktualni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nekoliko navrata predlagao je promjene naziva ulica, no taj prijedlog gradsko vijeće nikada nije usvojilo.

Pogledajte i galeriju: Sjednica Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine

Stari most u Mostaru
1/7
Ključne riječi

Komentara 28

Avatar arba_arba
arba_arba
21:34 19.02.2018.

kod nas se clanovi stranke demokratske akcije "od milja" zovu aktivisti, a na zapadu, SAD, Rusiji i Kini iste zovu - teroristi.

AG
Agricola
21:07 19.02.2018.

Što rade čak dvije Hasanbegovićeve slike u opremi ovog članka kad se on nigdje u članku se spominje?

DU
Deleted user
22:03 19.02.2018.

Teroristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije