Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varaždin

Akrap: Do 2050. starijih od 65 bit će u županiji 31 posto

01.03.2011., Zagreb - Demograf Andjelko Akrap s Ekonomskog fakulteta. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Željko Hladika/Pixsell
06.10.2015.
u 06:30

Populacija stari i zbog odlaska mladih u inozemstvo, a primjer dobre demografske prakse su nordijske zemlje

U 25 od 28 jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji zabilježen je negativni prirodni prirast, a samo su općine Beretinec, Petrijanec i Visoko u plusu.

Lani je u županiji umrlo 2084 osoba, a rođeno je 1462 djece. O zabrinjavajućoj demografskoj slici govorilo se jučer na okruglom stolu u Varaždinu. Istaknut je i problem starenja populacije zbog odlaska mladih u inozemstvo.

Primjer dobre prakse su najrazvijenije, nordijske zemlje koje najviše ulažu u usluge za djecu, starije, žene i obitelj. Treba graditi vrtiće i raspodijeliti uloge unutar obitelji u obavljanju kućanskih poslova. Demograf prof. dr. Anđelko Akrap rekao je da će do 2050. godine udjel populacije starije od 65 godina u županiji porasti na 31%. 

>>Svaki četvrti građanin stariji od 60 smatra se siromašnim

>>Seoba naroda? Da, opet se događa    

Komentara 2

BK
branko-kockica
07:29 06.10.2015.

Pa samo vi glasujte za Milanovića, Jovanovića i Živanovića, za 10 godina ćete u osnovnim školama imati samo Rome, Pakistance i Afganistance. Neće nam više trebati ni učitelji hrvatskog jezika.

FI
fileck
08:43 06.10.2015.

branko-kockica ti si mnogo zevzek i pametan! Da mi je samo znati odakle si kad si svu tu pamet svijeta popio a imaš tako krasan nick!? Dozvoli da te obavijestim kako niti jedna ( pazi! niti jedna) vlada i vlastt nisu varaždinskoj županiji baš ništa dale nego su samo uzimale. Dakle, niti Smranaderi, niti Kosorice, niti Tuđmani nisu ovoj županiji pomogli milimetra. I zato ne reklamiraj nam HDZ jer su isti kao i SDP!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije