Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ocjena ustavnosti

Ako u EU ne mogu stevia i batat, ne mogu ni blokade računa

Darinko Kosor i Vladimir Ferdelji,portal (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
05.02.2013.
u 14:02

Uz blokirane račune građani ne mogu podmirivati svoje obveze i zato je ovakav način blokade privatnih računa (tj. privatne imovine) neviđeno financijsko nasilje, navodi se u priopćenju.

Kako je moguće da u Hrvatskoj postoji blokada bankovnog računa u trenutku kada postajemo 28. članica EU gdje takva praksa nije dopuštena, osim ako i za ovu Vladu vrijedi teza da novac nije imovina, kako to jednom reče prof. Smiljko Sokol?

Pitaju se to HSLS-ov Darinko Kosor i Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, koji su najavili da će do kraja tjedna predati prijedlog za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona te zahtjev za izmjenu zakona Vladi RH i Ministarstvu financija.

Uz blokirane račune građani ne mogu podmirivati svoje obveze i zato je ovakav način blokade privatnih računa (tj. privatne imovine) neviđeno financijsko nasilje, navodi se u priopćenju.

 – Smatramo skandaloznim da poslovne banke po nalogu FINA-e automatizmom mogu skinuti i jednu lipu s naših računa kako za ovrhe tako i za bilo koje druge naknade. Time otuđuju našu imovinu i krše Ustav.

Neka FINA posluje poštujući Ustav ili neka se ukine kao relikt prošlosti jer je ovakva provedba Ovršnog zakona teror poslovnih banaka i korporacija nad građanima. Postoje razni drugi načini naplate duga koji poznaje EU (Zakon o insolventnosti, tzv. poravnanje, nagodba, stečaj i sl.), drže u HSLS-u.

Ako ne mogu stevia i batat u EU, onda ne može ni blokada bankovnih računa, zaključili su na današnjoj konferenciji za novinare.

>>Je li blokada računa građana neustavna?

Komentara 3

VE
vero
14:24 05.02.2013.

Dobro da ima još zdrave pameti, snage i volje. Tko hoće vlast treba se boriti da građani prežive sve ove torture koju su im nametnute. Zašto nitko ne rezonira kao onaj Islanđanin, a to je da su i banke jednana vrsta poduzeća, pa kada loše posluju treba ih pustiti da propadnu, nisu one svete krave.

TM
TM
15:37 05.02.2013.

A sto,pa neka blokiraju bankovne racune, i uzimaju narodu jer narod se ne buni.Trebate znati da FINA posalje obavjesti bankama za ovrhu.A banka je ta koja pljni gospodo vas novac i dojavljuje FINI da je nesto sijelo na vas racun.Cudim se narodu da uopce ima novac u bankama.Jer sve sto lopovi vide nije vise sigurno i nije vase.Drzali ga kod kuce i lopov vam ukrade isto vam je kao da ga drzite na banki.Ukleti hrvatski suci.

MA
manoxxl
10:11 06.02.2013.

Zanima me hoće li se Milanović, Vlada i Predsjednik oglasiti povodom ovoga i reći kako zakoni moraju biti usklađeni s Ustavom RH i menđunarodnim ugovorima ili će šutke preći preko svega eventualno to nazvavši politikanstvom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije