Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informatizacija

"Ako sam ja sa 60 godina svladao internet, moći će i mlađi!"

'Podravina-bilogora, 23.4.2010. Veliki Grdevac Koze nisu odoljele slasnim jabukama Michael Palijan / VLM                         '
'Michael Palijan / VLM'
04.03.2011.
u 15:39

Problema s ispunjavanjem obrazaca putem interneta sigurno neće imati Dalibor Jambrošić (29), uzgajivač koza iz Gornjeg Kraljevca. On je po struci - diplomirani informatičar

- Imam više od 60 godina, i ako sam ja uspio svladati računalo i internet, onda će uspjeti i svi mlađi od mene! Bojim se samo da će sa starijima od mene ići malo teže jer je za njih internet svemirsko čudo - kaže kozar Đuro Košak iz Turčišća.

I on će, poput tisuća svojih kolega poljoprivrednika, zahtjeve za poticaje morati ispunjavati uz pomoć računala i internetske veze. Od 1. ožujka novčani poticaji u biljnoj proizvodni i stočarstvu poljoprivredna gospodarstva podnose pomoću jedinstvenog zahtjeva koji popunjavaju isključivo putem Agronet sustava. Naknadno ga, ispisanog i potpisanog, dostavljaju regionalnim uredima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnog razvoju. Dio je to reforme sustava poljoprivredne potpore u Hrvatskoj za razdoblje od 2010. do 2013. godine. Zahtjevi se podnose od 1. ožujka do 16. svibnja. Novost je i administrativni kontrolni sustav pomoću kojeg će se kontrolirati isplata izravnih plaćanja. Jedinstveni zahtjev za izravna plaćanja može se popuniti i uz pomoć 450 djelatnika 200-tinjak regionalnih ureda Agencije, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske poljoprivredne komore. Đ. Košak kaže da zaporku još nije dobio.

- Čuo sam o tom novom sustavu. Kakav će se pokazati, vidjet ćemo. Prije dvije godine dobili smo poštom na kućne adrese pozive za podnošenje zahtjeva za poticaje s rokom od 15 dana, a prošle godine poziva nije bilo. Obavijest je objavljena u Narodnim novinama, pa mnogi nisu ni znali koji je rok za poticaje. Ostali su zbog toga bez njih. Tko čita Narodne novine? - ističe Košak.

Prije dva tjedna rečeno je, dodaje, da će Agencija pozvati svakog ponaosob, a od iduće godine kako se tko snađe. Stariji poljoprivrednici kažu da će morati za pomoć moliti djecu i unuke, a oni koji ih nemaju, susjede i rodbinu.

- Gdje ću ja u ovim godinama učiti kako na internet? - pita se i uzgajivač krava iz Preloga.

Problema s ispunjavanjem obrazaca putem interneta sigurno neće imati Dalibor Jambrošić (29), proizvođač kozjeg mlijeka iz Gornjeg Kraljevca. On je po struci - diplomirani informatičar.

- Koristim internetsko bankarstvo i kad mi se uplate poticaji, ne vidi se za što su uplaćeni. Nadam se da će novi sustav to poboljšati. Naravno, ako poticaji stignu - smije se mladi poljoprivrednik koji godišnje proizvede 80.000 litara mlijeka. Farmu je naslijedio od oca koji je iznenada umro. Državni poticaji za 2010. još nisu stigli, a županijske subvencije zadnji put je dobio prije dvije godine.

Ključne riječi

Komentara 1

TA
tatamlata
07:09 30.03.2011.

Sad mislis da si ga \"svladao\" ? ;/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije