Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUMBAI Jedini uhićeni zbog krvavih napada, izjavio istražiteljima

Ajmal Amir Kasav: Otac me prodao teroristima

Autor
Zorana Bajt
02.12.2008.
u 18:15

Indija je jučer zatražila od Pakistana da joj preda više od dvadesetak osumnjičenih ekstremista koji se povezuju s prošlotjednim terorističkim napadima u Mumbaiju.

Indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee izjavio je da je popis imena uručen predstavniku Pakistana u New Delhiju.

Nejasne veze
Kako prenosi BBC, nejasno je na koji su način osobe s popisa povezane s napadima u Mumbaiju.

Među osobama za koje se vjeruje da se nalaze na popisu je Dawood Ibrahim, kojeg Indija optužuje za eksplozije u Mumbaiju 1993. godine kada je poginulo 250 osoba, kao i Maulana Masood Azhar, koji je lider jedne ekstremističke grupe u Kašmiru, navodi BBC. Pakistan je jučer priopćio da je ponudio zajedničku istragu napada u Mumbaiju, ali da istodobno od Indije traži da pruži dokaze za svoju tvrdnju da je Pakistan umiješan u napade. Indija je jučer demantirala brojne medijske napise o tome da razmatra mogućnost vojne akcije protiv Pakistana.

Pakistan i Indija nemaju sporazum o izručenju, a pakistanske su vlasti dosad odbijale svoje građane izručiti Indiji.

Londonski The Guradian piše da je Indija podignula sigurnosne mjere u zemlji na ratnu razinu, ocijenivši da posljedice napada u Mumbaiju ugrožavaju mirovni proces u južnoj Aziji.
- Pakistanske sigurnosne službe neće biti u stanju boriti se protiv Al-Qa’ide ako eskalira kriza u odnosima s Indijom jer će sto tisuća vojnika biti preraspoređeno sa zadataka na afganitansko-pakistanskoj granici na indijsku granicu - piše The Guardian. Jedini terorist uhićen zbog napada u Mumbaiju Ajmal Amir Kasav (21), koji pripada skupini uvježbanoj u logoru islamističke militantne skupine Lashkar-e-Taiba (LET) u Pakistanu, izjavio je policiji da ga je otac prodao teroristima.

Sumnja istražitelja
Prema pisanju The Timesa, Kasav tvrdi da je bio radnik prije nego što je prodan teroristima te da dolazi iz siromašnih slojeva. Istražitelji ne vjeruju u njegovu priču jer engleski jezik govori poput dobrostojećih Pakistanaca, a ne kao siromašni radnici, piše londonski The Times.




Neizbježno lice pravde

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je jučer da ljudi koji su izveli terorističke napade u Indiji moraju biti izvedeni pred lice pravde – i prije je naglašavala da očekuje punu suradnju Pakistana u istrazi o napadima u indijskoj financijskoj prijestolnici Mumbaiju. Dodala je da nije dovoljno da države samo osude terorizam nego i da moraju surađivati u zaustavljanju terorista. Svjetski čelnici, dodala je, moraju biti predani “praćenju svih tragova kako bi se ljude koji su počinili ta djela izvelo pred lice pravde”. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije