Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maja Vehovec:

Marić mora prvi otići, nemoguće je da državni vrh godinama ne zna za stanje u Agrokoru

Maja Vehovec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.10.2017.
u 10:24

Politika je godinama gradila monstruma i sad, dok se svi čude što je eksplodirao, ministar Marić prvi treba otići – poručili su iz stranke Pametno.

- Korekcija kapitala Agrokora, kako je pokazala revizija, iznosi vrtoglavih 21,7 milijardi kuna.

Ovi poražavajući brojevi dokaz su katastrofalno lošeg upravljanja, a i namjerne prijevare. Politika je godinama gradila monstruma i sad, dok se svi čude što je eksplodirao, ministar Marić prvi treba otići – poručili su iz stranke Pametno.

- Najveća poruka PWC-ovog izvještaja je da je u Agrokoru potpuno izostao institut korporativnog upravljanja. Nisu funkcionirale interne kontrole tvrtke, nadzorni odbor, ni odbor revizora. Svi financijski i operativni troškovi u stvarnosti su sastavni dio Agrokora, vežu se samo uz Agrokor i morali su biti bezuvjetno prikazani u financijskim izvješćima Agrokora, nma njih nema. Što se kredita tiče, namjerno je prikazano manje zaduženje od stvarnog, što je oštetilo vjerovnike i sve ostale investitore. To je, nažalost, najvažniji dio za vjerovnike jer su sada projekcije duga dosta veće od onih nakon vođenja Lex Agrokora. Toliko je spornih momenata u ovom izvještaju, a Hrvatskoj, ako hitno ne promijeni smjer, nen gine isti scenarij kao i Agrokoru – kaže Maja Vehovec, voditeljica Foruma za gospodarstvo i potpredsjednica stranke Pametno koja drži da su računovodstvene pogreške su katastrofalne i ukazuju na namjernu prijevaru u cilju obmanjivanja dionika Grupe jer sve vrijeme dojam je kako novca ima više, a zapravo nema. Zato poziva institucije da konačno odrade nsvoj posao i kazneno procesuiraju sve odgovorne, bez iznimki. 

- Pitanje je kako će Agrokor uopće nastaviti s poslovanjem, obzirom da sada treba osigurati nova sredstva za dodatne obveze ili ispregovarati otpis s vjerovnicima. Nemoguće je da nitko u državnom vrhu godinama nije znao za ovakvo loše nstanje. S ovolikim korekcijama očito je da je ministar Marić na svojoj poziciji bio svjestan problema u Agrokoru zbog čegan bi morao preuzeti odgovornost i nakon ovoga odstupiti – ističe Vehovec.

Komentara 30

Avatar niwrad
niwrad
10:51 10.10.2017.

Stranka se zove "Pametno", a diskurs koji prezentirata je sve samo ne pametan. Prvo, u logici se apelom na pojam "nemoguće je" ne možete ništa argumentirati zato jer je bez konteksta to samo neodređeni pojam. Drugo, ako poduzeće nije državno nego privatno, onda država ne može niti znati, niti odgovarati za stanje tom poduzeću. Treće, kad bi država nešto i znala o stanju u privatnom poduzeću, posao države nije da se miješa u poslovanje tog poduzeća, nego da donosi pravni okvir koji vrijedi za sva poduzeća jednako. Četvrto, dugovi privatnih poduzeća tiču se privatnih dužnika i privatnih vjerovnika, a ne poreznih obveznika koji državu plaćaju da im osigura javna dobra, usluge i pravni okvir koji vrijedi za sve jednako. Dakle, iako se zovete "pametno", niste baš pametni.

KO
koraknaprijed
11:46 10.10.2017.

Znaju li ovi "pametni" nešto više od praznih parola?

KR
kruti192
11:29 10.10.2017.

još jedna jugopartijska podružnica na aparatima!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije