Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CO im ovršuje jedinu nekretninu

Agonija učiteljice i umirovljenog branitelja: Za isti kredit sude se i s PBZ-om i s Croatia osiguranjem

Zagreb: Udruga Franak traži zakon o povratu prepla?enih kamata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
23.11.2023.
u 09:55

Sud Europske unije donio je već nekoliko presuda koje potvrđuju da se nekretnina koja je instrument osiguranja kredita ne smije ovršiti dok traje sudski postupak između dužnika i vjerovnika vezan za ništetne ugovorne odredbe.

Iako je upravo takav slučaj kod naše čitateljice D. P. i njezina supruga Z. P. (podaci poznati redakciji), učiteljice i umirovljenog branitelja iz Osijeka, Croatia osiguranje nedavno im je pokrenulo ovrhu nad kućom u Osijeku i poslalo vještaka da utvrdi njezinu vrijednost. Na dopis sutkinje Renate Kune s ovršnog odjela Općinskog suda u Osijeku, koja je 23. listopada zatražila da se Croatia osiguranje u roku od osam dana očituje na prijedlog ovršenika za odgodom ovrhe nad nekretninom, odgovora još nema.

Presuda vraćena na prvi stupanj

– Cijelo ovo vrijeme CO se naplaćuje ovrhom na mojoj plaći i suprugovoj mirovini. Zašto je pokrenuta ovrha nad jedinom nekretninom, ako se ovrha od 740 eura mjesečno redovno plaća, a sudski spor nije završio? – pita D. P., čija agonija traje već skoro cijelo desetljeće.

Primarni je dug obitelj imala kod Privredne banke Zagreb – ondje je suprug podigao stambeni kredit u CHF, a D. P. mu je bila sudužnica. Imali su tada dvije plaće i mirovinu njezina oca te su bez problema mogli otplaćivati ratu od 4200 kuna. Dok nije skočila na 8000 kuna, otac umro, a suprug izgubio posao u HŽ-u na koji je trebao biti vraćen nakon što je dobio sedmogodišnji radni spor, no to se nikad nije dogodilo. Banka je kredit otkazala, a CO banci isplatio osiguranje kredita i stekao regresno pravo naplate potraživanja u iznosu isplaćene štete te postalo – novi vjerovnik. Supružnici trenutačno vode sporove i protiv PBZ-a i protiv CO-a.

– Prethodna nam je odvjetnica propustila rok za tužbu preplaćenih kamatnih stopa, a presuda koju je podignula protiv CO-a ukinuta je i vraćena na prvi stupanj. Novi nam je odvjetnik na Općinskom sudu u Osijeku već dobio prvostupanjsku presudu za valutnu klauzulu prema kojoj smo preplatili oko 32.000 eura glavnice plus zatezne kamate – pojašnjava D. P. te dodaje da je isti odvjetnik preuzeo i predmet protiv CO-a, koji, kaže, od svibnja "stoji" na Općinskom sudu u Zagrebu te se, prema informacijama odvjetnika, trenutačno mijenja sutkinja.

VEZANI ČLANCI 

D. P. kaže da je vještak dokazao da su u trenutku otkaza ugovora po osnovi ništetnih ugovornih odredaba već imali preplatu od 60.000 kuna i da je i CO "nabio" neosnovano 350.000 kuna. No ta je presuda u njihovu korist ukinuta jer je trebalo tužiti banku, a ne osiguravatelja, i nakon devet godina sve je vraćeno na početak. Odvjetnici su zbog svega otkazali punomoć i angažirali novog odvjetnika.

Iz Croatia osiguranja na pitanje je li im poznata informacija da obitelj, osim protiv njih, vodi spor i protiv PBZ-a a propos ništetnih ugovornih odredaba po kreditu u CHF koji oni sad naplaćuju ovrhom nad novčanim sredstvima i kako je moguće da se aktivira ovrha nad nekretninom dok je sudski spor još u tijeku kad to nije u skladu s EU legislativom, odvraćaju da nemaju poziciju stranke u postupcima koje dužnici potencijalno vode protiv njihova osiguranika PBZ-a te stoga nisu u mogućnosti komentirati slučaj.

– U situacijama kad u skladu s ugovornim odredbama i zakonom postoji potreba i pravo na to, društvo provodi izvansudsku pljenidbu primanja dužnika te prema trenutačnim saznanjima ne postoji pravomoćna sudska odluka ili drugo ograničenje uslijed kojeg društvo ne bi imalo osnove plijeniti novčana primanja – odvraćaju, iako u upitu nismo problematizirali ovrhu nad novčanim sredstvima nego nad jedinom nekretninom koju obitelj posjeduje.

GALERIJA Prosvjed Udruge Franak u Zagrebu

Zagreb: Udruga Franak traži zakon o povratu prepla?enih kamata
1/10

Što se tiče njihova spora, kažu da ne mogu komentirati sudske postupke koje CO vodi, a u kojima još nije donesena pravomoćna sudska odluka.

Za dug zarađuju u "fušu"

A dok ne budu donesene pravomoćne sudske odluke, ova obitelj prolazi agoniju. D. P. nam šalje gomilu dopisa: ispisa platnih lista i mirovinskog osiguranja na kojima je vidljivo da se provodi ovrha nad novčanim sredstvima od CO-a, ispise iz Finina očevidnika, dopis koji je sutkinja proslijedila o odgodi ovrhe nad nekretninom... Pojašnjava i nelogičnosti u brojkama:

– Moj se dug i mužev dug za isti kredit razlikuju za 70.000 eura. Očito Fina pripisuje kamate, a ovi moji u školi prikazuju samo glavnicu. Po ovome u Fini ostajemo i bez kuće procijenjene na 135.000 eura i u doživotnoj smo blokadi – očajna je D. P. Obitelj je u međuvremenu preselila na more kako bi mogli lakše "u fušu" zaraditi za otplatu dugova. 

VIDEO Advent je sve bliže: Na trgu kralja Tomislava postavlja se omiljeno klizalište

Komentara 7

DE
Dex
11:49 23.11.2023.

meni je bankarica nudila švicarce kad sam dizao gotovinski kredit i čudila se zašto sam odabrao euro kao valutu umjesto super pouzdanih švicaraca ..... kad sam joj objasnio kako će švicarac uskoro eksplodirati pričala je kako nemam pojma o ekonomiji jer nisam poput nje završio fakultet i kako ona ima jako fini veliki kredit upravo u švicarcima za stan i novi auto i ona zna kako je to najisplativije i najsigurnije ....... ja svoj kredit otplatio odavno a ova još dan danas kuka i nariče kako su je prevarili i ostala bez stana i auta i još je ostala dužna ogromne novce svojoj vlastitoj firmi u kojoj je radila .......... jedna moja frendica mi je isto zahvalna što sam je odgovorio od švicarca jer bi sad ona i muž bili u dužničkom ropstvu

JR
Jr48
12:07 23.11.2023.

Za kredit od 23000chf na ime preplaćenih kamata valutne klauzule ništetnosti naknade za prijevremenu otplatu u dva sudska postupka 10000 EUR povrata sa zateznim kamatama pravila se banka blesavom i otezala i sad zatezne kamate od 2005 godine uzivamo trenutno 😁

PV
prcko.vita
11:23 23.11.2023.

Zašto niste dizali kredite u mađarskim forintama ili američkim dolarima ili nekim drugim valutama koje gube na vrijednosti nego ste uzeli švicarce koji su najjači na svijetu što se tiče novca. Oni ni u EU nisu htjeli jer imaju toliko novca da im ništa ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije