Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužio SOA-u

Agent dobio spor! Buljević ga je nazvao drogerašem i alkoholičarom...

Ophodno policijsko vozilo ispred doma tadašnjeg ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića (2012.)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/6
26.07.2017.
u 14:11

Bivši šef Josip Buljević nazvao ga je drogerašem i alkoholičarom, suradnikom krim-miljea i stranih službi nakon što je tražio isplatu prekovremenih sati

Sudac Općinskog radnog suda u Zagrebu, Dario Partl, donio je prije nekoliko dana nepravomoćnu presudu po kojoj država mora platiti 28 tisuća kuna agentu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA-e) zbog mobinga kojem je bio izložen u veljači 2012. godine, doznajemo.

Postupkom je utvrđeno da je poslodavac “narušio čast i ugled tužitelja” kad ga je tadašnji ravnatelj SOA-e Josip Buljević u svom uredu nazvao drogerašem i alkoholičarem, osumnjičivši ga da je suradnik kriminalnog miljea, odnosno stranih obavještajnih službi. Slučaj smo istražili tragom priče u Telegramu.

U zahod s oružanom pratnjom

Do sastanka u Buljevićevu uredu došlo je nakon što je tužitelj zajedno s još četvoricom agenata podnio zahtjev za isplatom prekovremenih sati. Agent u tužbi navodi da ga je nakon toga pozvao Buljevićev pomoćnik i kazao mu da nema šanse da dobije traženo te da treba odustati od zahtjeva jer inače više neće raditi u Agenciji.

Istu večer na privatni ga je mobitel, kaže, nazvao drugi Buljevićev pomoćnik i zatražio da odustane te da nagovori svoje kolege da učine isto. Sutradan su on i četvorica “pobunjenika” bili pozvani u pola 11 na razgovor u ured ravnatelja ispred kojeg ih je dočekao načelnik protokola i “izveo prema predsoblju gdje se pojavilo još pet djelatnika SOA-e naoružanih kratkim oružjem”. Prislonjeni su uza zid i pretreseni raširenih ruku i nogu, drugi su svjedoci kazivali da su ih pri pregledu i izuvali. U uredu su ih dočekali ravnatelj i četiri njegova pomoćnika.

“Tijekom razgovora ravnatelj je bacio moj dosje i rekao, nakon što sam mu objasnio što tražim, da nemam šanse to dobiti, a potom je svim djelatnicima rekao da će ići na poligraf kako bi se otkrilo kakvi su kriminalci i drogeraši i s kojom stranom obavještajnom službom surađuju. Nakon razgovora u kabinetu ravnatelja ja i kolege izvedeni smo pod oružanom pratnjom i smješteni u jednu prostoriju iz koje smo pristupali poligrafskom ispitivanju jedan po jedan.”

Tužitelj je na red došao tek oko 21 sat. Za jelo je dobio jedan sendvič. Navodi da mu je dopušteno telefonirati kući oko 13 sati, i to nakon što je jedan kolega zaprijetio da će nazvati Centar za socijalnu skrb.

Na zahod su ga, tvrdi, vodili pod oružanom pratnjom. Nakon provedenog poligrafskog ispitivanja upućen je na razgovor kod načelnika za unutarnju kontrolu koji je zatražio da se izjasni o tome tko je “kolovođa” tužbe pa mu je odgovorio da su zajedno odlučili ostvariti svoje pravo. No, umjesto novca svi su “zaradili” premještaj na druga radna mjesta. Ali, u roku od tri dana agenti su vraćeni na stare poslove. Prethodno su potpisali da odustaju od traženja isplate prekovremenih.

Buljević se ne sjeća

U odgovoru na tužbu SOA je navela da je procedura ispitivanja provedena zbog toga što su “postojale opravdane sumnje kako su tužitelj i njegovi kolege kao zaposlenici SOA-e možda ustupili klasificirane podatke neovlaštenim osobama izvan Agencije, i to u smislu prezentiranja podataka o poslovima i aktivnostima koje obavljaju kao službene osobe” pa su zbog sigurnosnog rizika proveli “jasan i logičan postupak”.

Josip Buljević na sudu je pak kazao da je do njega bilo doprlo kako postoji mogućnost da neki djelatnici tuže Agenciji, ali nije poduzimao ništa da se predomisle. Pozvao ih je na kraći razgovor i objasnio im da se prekovremeni ne mogu platiti jer je nemoguće utvrditi ima li ih, i koliko te da se taj problem treba riješiti organizacijom radnog vremena.

Buljević je rekao kako su nezadovoljni agenti manje-više prihvatili njegove argumente te da tijekom razgovora nije bilo povišenih tonova, prijetnji i psovki. Ne sjećam se je li im rekao da će biti premješteni na druga radna mjesta. Agent je zbog mobinga tražio 270 tisuća kuna odštete.

Sud mu je priznao pravo na 28 tisuća kuna, i to zbog Buljevićeva vrijeđanja, a ostali su razlozi otpali. Za komentar presude nazvali smo i bivšeg šefa SOA-e – koji je to radno mjesto bio zamijenio savjetničkim u Uredu predsjednice, zatim je bio je ministrom obrane, a sada je imenovan veleposlanikom u Finskoj – no nije se javio.

– Zadovoljni smo činjenicom da je sud prihvatio tužbeni zahtjev, no ne i visinom odštete i na visinu dosuđene naknade ćemo se žaliti. Nalazom vještaka nije se mogla obuhvatiti sfera njegove časti i ugleda koji su mu povrijeđeni. Riječ je o dragovoljcu Domovinskog rata kojega su optužili za veze s kriminalnim miljeom zbog čega je nakon poligrafskog ispitivanja završio i u bolnici u predinfarktnom stanju – kaže odvjetnik Krešimir Škarica koji je u sporu zastupao djelatnika SOA-e.

Nakon Buljevićeva odlaska agentima se plaća prekovremene

Odvjetnik Škarica ističe kako intencija njegova klijenta, kada je tražio isplatu prekovremenih sati, nije bila ugroza službe, već samo da profunkcionira pravna država.

– Da su moj klijent i njegove kolege bile u pravu, pokazuje i činjenica da se nakon odlaska Josipa Buljevića s mjesta ravnatelja SOA-e najnormalnije isplaćuje dodatak za prekovremene sate – kaže.

I u presudi se navodi da se nakon Buljevićeva odlaska s mjesta ravnatelja isplaćuju dodaci zbog kojih je agent htio tužiti SOA-u

Komentara 18

EL
elkomadante
15:16 26.07.2017.

momentalni otkaz šefu, podređenima, i napraviti potpunu cistku ?

DU
Deleted user
19:21 26.07.2017.

H umorna Hrvatska je Svijet u malom svi svjetski agenti su njeni agenti slobodno šetaju i uživaju u blagodatima Svijeta. 1.USAmerica club vs 2. Russia club odlučuju o resursima Svijeta na svoj način kako god manji imaju mogućnost birati pripadnost koja im odgovara u jednom od ta dva cluba. Svijet je rulet!

FE
fefellerunt
23:09 26.07.2017.

Samo jedan primjer kako se uzadnjih 20 godina, kvalitetno provodi odabir kandidata za sigurnosno obavještejne služne, ma kako s eone zvale i kakv eingirencije imale. Nevjerojatno da zaposlenik tajne službe , bez obzira na rang, pa čak d aje i i častač/ica, prijeti nazivnajem nekakvih civilnih centara, šta je slijedeći otvaranje plavog telefona za djelatnie tajnih službi, ali isto tako je nedopustivo na ovakav način provjeravati da li je neki agent vrbovan od drugih službi /medija-s obzirom da su to uglavnom VSS kadrovi , sve je moguće , oni su prvenstveno obrazovani kako što više izvući od države uz što manje rada i odgovornosti, kao i u sivm drugim djelatnostima. Sa ovim sve je jansije zašto nam stranci mogu imati sve diokumente na raspolaganju , kao i da nema niti jedne državn etajne da nije provaljena, a i ono što se dobilo dobilo s eod stranih službi ,a što je svakako trebalo na neki način platiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije