Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozno

Afganistan: Bez kazne moći će tući žene i sestre i ubijati ih iz časti

burka,Afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
05.02.2014.
u 21:00

Parlament prihvatio novi zakon koji onemogućava kažnjavanje nasilja nad ženama

Vlasti u Afganistanu izvrnule su naopako pravnu povlasticu koju kazneni zakoni daju rođacima okrivljenih, i to tako da je nasilje nad ženama postalo gotovo posve nekažnjivo! Naime, ubuduće je rođacima optuženih zabranjeno svjedočiti protiv njih, dok uobičajene odredbe u civiliziranim zemljama rođacima daju mogućnost, ako to žele, da ne svjedoče.

Tako je zakonska promjena i krenula, namjeravalo se samo dopustiti rođacima da ne moraju svjedočiti ako to ne žele, ali stvari su se otele kontroli, prihvaćena je zabrana svjedočenja i posljednja je nada protivnicima predsjednik Hamid Karzai koji zakon donesen u oba doma parlamenta mora potpisati. Aktivisti kane pritisnuti predsjednika da zakon ne potpiše sve dok sporni članak ne bude promijenjen.

Ako to ne uspiju, dokazivanje nasilja nad ženama, djecom, sestrama postat će nemoguće u zemlji u kojoj je normalan život ionako na udaru zbog običaja poput ubojstava iz časti, prisilnih brakova i obiteljskog nasilja.

– Oni koji su najranjiviji ostaju bez mogućnosti obrane i pravde – kaže za Guardian Manizha Naderi, direktorica humanitarne ženske grupe “Žene za afganistanske žene”. Velik dio nasilja nad ženama događa se upravo unutar četiri kućna zida, a sad će kazneni progon tog nasilja, kao i ubojstava iz časti, biti krajnje ograničen.

>>Kamenovanje do smrti vraća se u Afganistan

Komentara 13

XA
xaron
21:39 05.02.2014.

Pa naši vojnici se bore za ovog Karzaia i njegov parlament. Šta to mi ustvari podržavamo u Afganistanu sa našom vojskom ?

SO
Soljženicin
21:40 05.02.2014.

jesu li to njihovi parlamentarci iz kamenog doba odlučili? jesu i što sad? kameno doba je njihova civilizacijska razina i tu nema pomoći.

Avatar __________
__________
09:15 06.02.2014.

Lijepo bi se slagali s našim obiteljašima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije