Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novac nije važan

Afera Spice: Odvjetnike prve lige plaćaju – sitnišem

polancec (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
06.04.2011.
u 10:00

Popis svjedoka ispitanih u istrazi također upućuje na to da će tijekom postupka u sudnici biti prilično zanimljivo

“Provode li se nad Polančecom mjere nadzora”, početak je bilješke pronađene među dokumentacijom bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca tijekom pretrage njegova doma u Koprivnici u završnici istrage afere “Spice”.

Strogo povjerljivo

Kod Polančeca je nađen i ugovor o zajmu između Podravke i Gradeca, onaj o cesiji između SMS-a, Podravke i Gradeca, kao i ostali dokumenti iz kojih proizlazi njegova povezanost s ostalim menadžerima koji su željeli steći većinski paket Podravkinih dionica. Samo je to dio dokaznih prijedloga protiv osmorice optuženika za malverzacije dionicama Podravke koje je USKOK obrazložio na 140 stranica te dostavio zagrebačkom Županijskom sudu na pripremno ročište. Iako suđenje za nanesenu štetu od 401 milijun kuna koprivničkoj prehrambenoj tvrtki neće početi do lipnja, iz priložene se dokumentacije, ali i popisa USKOK-ovih svjedoka, može jasno iščitati da će postupak biti zanimljiv.

Možda će i dati neke odgovore vezane uz aktualna događanja u Ini jer se među dokaznim prijedlozima USKOK-a nalazi i pregled ključnih točaka planirane transakcije zamjene dionica između Ine i mađarskog MOL-a koji nosi oznaku povjerljivo, ali i dokument s argumentacijama predložene transakcije na kojem pak piše strogo povjerljivo.

Ovi su papiri, naime, pronađeni kod zagrebačkog odvjetnika Zorana Markovića, ključnog u završnoj fazi operacije “Spice”, kada su u igru ušli OTP banka i MOL, kao i bilješke sa sastanaka predstavnika Vlade i MOL-a, ugovor o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na Inu i MOL, ali i nacrt prve izmjene ugovora o odnosima dioničara Ine.

Zanimljivi svjedoci

Popis svjedoka ispitanih u istrazi također upućuje na to da će tijekom postupka u sudnici biti prilično zanimljivo. Primjerice, ispitana je cijela bivša i sadašnja uprava Podravke, pa je tako Miroslav Vitković, trenutačni šef tvrtke, govorio o svojim spoznajama o Merrill Lynchu, o tome tko je sve iz tvrtke putovao na sastanke u London, početku suradnje Podravke i SMS-a, odobravanju kredita... Među stotinjak su USKOK-ovih svjedoka i svi članovi Povjerenstva Vlade RH za pregovore s MOL-om, čiji je član bio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

On je tijekom ispitivanja u Gajevoj opisivao istražiteljima rad povjerenstva, obrazlagao održavanje sastanaka nakon njegova osnivanja te donošenje zaključaka. Govorio je također o susretima s predstavnicima MOL-a te o potpisivanju ugovora između Vlade i MOL-a. Predsjednik uprave mađarske naftne kompanije Zsolt Tamas Hernadi, jedan od svjedoka ispitanih putem međunarodne pravne pomoći, govorio je pak o svojim kontaktima s Polančecom 2008. godine, o spominjanju konkretnih problema Podravke u njihovim razgovorima, kao i o problemu prestanka financiranja Merrill Lyncha.

Komentara 7

MB
mbili
11:49 06.04.2011.

Samo mi nije jasno zašto Friščić koji je između ostalih zlodjela koje su porezne obveznike koštale milijarde kuna (poljopirvredni poticaji biračkom tijelu HSS-a i HDZ-a i milijarde isparila u Hrvatskim vodama) također kumovao sa Polančecom u uništavanju Podravke i još se i danas predstavlja kao domaćin u Podravci nije optužen i za ovu aferu ?!

OB
-obrisani-
12:16 06.04.2011.

heheehehehe komunisti sa marincem kompanjonom vaseg bre steve vukodlaka, \"spasavali\"avci sve je bilo OK tako dugo dok nije dosao komunist bre steva za prezidenta, onda je taj majmun postavio marica svog komunistickog druga na celu podravke, a marinac taj cigan opet davao poslove svojoj zeni komunistkinji i arhitektici, makar je bila najskuplja uvijek je pobjedjivala heheheehehehe

AM
amajda16
11:40 06.04.2011.

Vidiš ljude se dijeli u \"lige\".Još samo fale Canjugini \"stališi\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije