Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana
Povratak na članak

Adris želi veći paket Ininih dionica, Vlada mu može prodati 19 posto

Preuzme li rovinjska tvrtka Vladine dionice, proračun bi se mogao napuniti za najmanje 5 mlrd. kuna.

Komentari 22

HR
hr76
12:31 11.12.2010.

PS Adris je samo firma koja se vodi ekonomskim načelima, što znači da će prodat kad netko ponudi veću cijenu, zato Vlada mora zadržat svoj paket i nastojat povratit i ostali paket natrag ako želi vratiti ikakav kredibilitet prema javnosti.

VL
KO
koza2
09:11 11.12.2010.

Unaprijed isplanirano kako bi se sve rasprodalo. Hrvatska ima rezerve plina dovoljne za svoje potrebe.Prodajom INE ne samo da se prodaju nekretnine,već i sve rezerve nafte i plina koje Hrvatska ima.Znači skoro pola rezervi je već mađarsko.Tko sastavlja takve ugovore,toradii namjerno. Privatizacijom je uništeno više od 600 milijardi,400 milijardi više nego što su ratne štete.... Kao da netko cijelo vrijeme sabotira i namjerno uništava ovu zemlju,kao da netko namjerno osiromašuje njene građane......

VL
OB
-obrisani-
09:27 11.12.2010.

Zasto je uopce narod morao da izgubi sve? Ako svi vi banditi ne zavrsite u gulazima, nista nismo napravili.

VL
NA
nacionalnifront
10:26 11.12.2010.

Neka se sve proda pa nakon godinu dana proglasi nacionalizacija. Nacionalni socijalizam je budučnost i jedinai put za Hrvate.

VL
HR
hr76
12:09 11.12.2010.

SRAMOTA!!! Telekomunikacije, bankarski sektor, a sad i INA. Pa ovi nas stvarno hoće totalno upropastit. Gdje je ona Tuđmanova \"svoj na svome\"? Neprijateljska preuzimanja su se već odavno desila, a ovi umjesto da nas pokušavaju izvuć i vratit te okosnicee razvoja pod hrvatsku vlast, oni nas uvaljuju u još veće ropstvo. Sramota!!!

VL
M1
marin_11
13:05 11.12.2010.

Koji su ovo amateri - ne mogu doći do poštene informacije ! Iz pouzdanih izvora (insider) sam saznao da Adris misli kupiti cijelu INU te da za dionicu misli dati 6300 kn. Također, deal je da zbog te usluge državii posudi dio svog keša od kojih 800 milijardi eur-a (trenutno neznaju gdje to utopiti) tako da nitko u Hrvatskoj slijedećih 30 godina neće morati raditi. Ekonomski stručnjaci su izračunali da će samo na račun tog najmanje mirovine biti 1000 EUR-a, kontrolori u tramvaju će imati 5000 EUR-a mjesečno itd. Ovo je strogo povjerljiva informacija pa je stoga nemojte širiti dalje da ne upropastite ovu transakciju !!!!

VL
BA
baš
13:13 11.12.2010.

INA je morala krenuti u privatizaciju jer su je potkradali pojedinci debele i država je bila njen talac. Naime, njome se kupovao socijalni mir, a gubici su bili ogromni za državu, dakle građane, a korisni samo za ponekoga. Međutim, privatizacijom se nastavilo na isti način. Opet su građani nasanjkani a drugi preuzimaju. Što se mene tiče tko da više, nema tu neprijateljskog preuzimanja. Novac je prijateljski, pa zaboga tvrdimo da kapital nema porijeklo, boju, miris, okus, a ponašamo se suprotno. Imam i prijedlog: neka Vlada proda svoje dionice toliko jeftinije koliko je potrebno da građani prodaju svoje za 4.000 po komadu. Što znači Vlada, kome to u džep ide, na čiji račun?

VL
KO
komifo
13:19 11.12.2010.

Da Sanader i Jadranka Kosor nisu dali nalog Glavašu iz Erstea da proda dionice Ine iz braniteljskog fonda, to nebi učinili ni ostali fondovi (mirovinski, investicijski i dr. ) ,ni mali dioničari. Jadranka Kosor je prodala Inu jeftino i too više nitko ne može popraviti.

VL
Avatar Aristarh
Aristarh
14:09 11.12.2010.

Tako je to kad se lukavi i pokvareni političari bave poslom za pametne! Dopustili su Mađarima tj MOL-u da im, još za vrijeme Račana zabije kajlu u vidu prava na veto iako su dobili samo 25% dionica. Taj veto, glupopo prepušten od Račana tj SDP-a, je zatvorio pristup INI ostalim zainteresiranim, poput austrijskog OMV-a. Time je INA ostavljena na milost i nemilost MOL-u, kojemu je ostalo samo da čeka povoljan trenutak i da preuzme cijelu INU, za «sitnu lovu». Obnova rafinerija je ostao samo sanak pusti. No to ne interesira lukave i pokvarene političare. Onda slijedi nastavak sa isti tako glupim Sanaderom tj HDZ-om. Dozvoljavaju MOL-u dalje zabijanje kajle u poslovanju INE. Mol im zabija još jednu kajlu; odvajanje neprofitabilnog plinskog biznisa, na koji vlada ugovorom pristaje. Ugovor je ugovor, i to se u civiliziranom svijetu mora poštivati. No vlada se dosjetila da joj to ne paše i sad vrda. Ne vrda ona zbog nas koje to pogađa nego zbog svojih ljutitih birača i idućih izbora itd. Rok za odvajanje plinskog biznisa je prošao a oni bi dalje pregovarali sa MOL-om o nečemu što je već potpisano. Što sad ostaje dalje MOL-u nego samostalno djelovanje, jer je vlada skužila odakle vjetar puše, ali kasno. MOL je sada otkrio karte i ide u stvarno preuzimanje INE, realno sa većinom dionica za razliku od dosada iracionalnog vladanja INA-om uz manje dionica ali uz pomoć glupih odluka hrvatskih vlada. I sad vlada zove Adris. Ali Adris nije skup glupih političara već pametnih biznismena i oni će prvom prilikom opet šokirati našu vladu. Tako će nam biti sve dok ne počnemo cijeniti hrvatsku pamet i biti sretni što u Hrvatskoj još uvijek borave jedan Todorić Kerum i Rajič i ostali kao oni. No kako to objasniti stoci sitnog zuba koji bi sve ove pametne nabili u zatvor. To je osnovni problem Hrvatske budućnosti. Pametni su nakon 1945 komunističkim terorom desetkovani nacionalizacijom a glupi ostali u većini. Moramo čuvati to preostalo pametno sjeme od stoke sitnog zuba.

VL
FR
friz
14:18 11.12.2010.

slažem se sa hr 76 u potpunosti.I još dodajem,da su Sanader i Polančec odradili posao za MOL,planirano i u potpunosti.Obzirom da bi bilo preočito da vlada izravno proda dionice MOL-u,naći će se \"zaobilaznica\"Adris i tako će sve ostati \"zamaskirano\",a javnost relativno zadovoljna.Tako će isto biti i sa drugim firmama kada dođu na red.

VL
OB
-obrisani-
14:58 11.12.2010.

friz kojim drugim, a oprosti, može se nači još po koja

VL
OB
-obrisani-
15:01 11.12.2010.

11.12.2010. u 13:19h komifo je napisao/la: Da Sanader i Jadranka Kosor nisu dali nalog Glavašu iz Erstea da proda dionice Ine iz braniteljskog fonda, to nebi učinili ni ostali fondovi (mirovinski, investicijski i dr. ) ,ni mali dioničari. Jadranka Kosor je prodala Inu jeftino i to više nitko ne može popraviti. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- E kakvo mi to vodstvo imamo za vođenje braniteljskog fonda.... Sad ispada da se svi branitelji slažu s tim tj prodajom (jeftinom) hrvatskog blaga ili u povjesti bi se mogao nači i naslov jedne lekcije \"Hrvatski branitelji izborili suverenost Hrvatske i rasprodali sve\" ha ha ha

VL
CH
chemica
15:06 11.12.2010.

Moram se opet vratiti na ekonomista Kulića. Čovjek je prošle godine predskazao kako će doći do prodaje Hrvatski šuma. Vidimo da je HDZ našao \"rezervni\" izvor financiranja. Šume će još moći malo pričekati. Nema više kredita, još je malo ostalo od INE, tu je i HEP...Ima se još dosta toga za rasprodati u bescjenje. Treba za plaće i penzije. Jedva čekam trenutak kada neće više biti što za prodati. He, he, he. Jadna ti majka Milanoviću kada dođeš na vlast. Tako su rvatine i isplanirale. Bit će para do izbora, a nakon njih...Kao i dvije tisućite. \"Račan\" će opet biti kriv za sve. Za prazne fondove, za unutrašnji i vanjski dug, za smanjivanje porodiljnih naknada...Komunisti, komunisti! I eto ustaških krvoloka opet na splitskoj rivi, a u centru pažnje neki novi Ivo Sanader u svom nezaustavljivom usponu na vlast. E moj retardirani narode.

VL
OB
-obrisani-
16:51 11.12.2010.

Daj neka mi netko objasni tko je taj Adris,otkada postoji i kako je zaradio tako veliku lovu da može kupovati Inine dionice.Zadnjih 20 godina molim.

VL
OB
-obrisani-
18:13 11.12.2010.

Ja samo postavio pitanje,a ono minusi.Oprostite ako sam nekog uvrijedio.Bog.

VL
TE
Testera
20:33 11.12.2010.

Ha, ha, smješno mi je ovo čitat. Mađari imaju 44 posto a ovi se kao brane, he he he. Ina je Molova a ove obrane su smijurija. Možete im sad pušit jer ste davno sve prodali banditi. Adris sa svojih 20% se može fukat. Kupit će i Mol 20% pa će imat 64%.

VL
OB
-obrisani-
03:39 12.12.2010.

,.Najsigurniji parovi – uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

VL
BL
blekso
06:38 12.12.2010.

pa što će Adris uraditi ?.. prodavati uz cigarete i benzin na Trešnjevačkom placu ? uvesti monoplol kao sa cigaretama pa ipak propadaju ?

VL
BL
blekso
06:39 12.12.2010.

pa što će Adris uraditi ?.. prodavati uz cigarete i benzin na Trešnjevačkom placu ? uvesti monopol kao sa cigaretama pa ipak propadaju ?

VL
Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:36 12.12.2010.

Mi Hrvati smo velemajstori u trazenju krivice kod drugih. Ako za ikoga vrijedi ona biblijska „o trunu u tudjerm oku i gredi u svom“, onda to vrijedi u prvod redu za Hrvate. Netko pise, da smo MOL-u kod prve prodaje dali previse prava. Pa zaboga ljudi institucija od 25% plus jedne dionice i postoji zbog toga, da bi se manjiski dionicar, pri donosenju kljucnih odluka, mogao instrumentom veta, stititi, ako te odluke idu njemu na stetu. Nitko nece dati nekome pola milijarde € bez ikakva upliva u strateske odluke. Zato su u Nadzornom odboru INA-e od sedam clanova, dva bila iz MOL-a, a za strateske odluke je bilo potrebno sest ruku. Zasto se rafinerije nisu modernizirale nije stvar MOL-a nego drzave, jer je kod tih investicija, koje su se morale financirati kreditima, drzava je trebala podici kredit od 750 mio. € a MOL od 250 mio. €. Posto INA vec godinama ne ostvaruje dobit, jer drzava vodi socijalnu politiku preko INA-e, i ne zeli otpustiti 50% uposlenih, koji su po opcim kriterijima visak ( promet po uposlenom je vise nego duplo manji od konkurencije), znaci mora sve projekte modernizacije financirati kroz kredite. Ali, kako drzavi trebaju krediti za puko prezivljavanje, modernizacija INA-e joj nije bila prioritet. Osim toga, dok sve svjetske energetske kompanije plivaju u novcu, plinski business INA-e godisnje stvara gubitak od 500 mio. kuna, jer i ovdje drzava vodi socijalnu politiku preko jedne u principu profitabilne, privredne grane! Jel` i zato kriv MOL? Kad cemo konacno postati samokriticni?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.