Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništavanje mina

91,2 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednih zemljišta na sisačkom području

ivo žinić
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
29.09.2015.
u 14:32

Novac je osiguran iz fondova Europske unije, a u projektu su uz Ministarstvo poljoprivrede i HCR sudjelovali Županija te općine i gradovi

Gotovo 91,2 milijun kuna vrijedan je projekt razminiranja poljoprivrednih površina koji će se u narednih 150 dana provesti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Time će se razminirati 13,4 kvadratna kilometra površine na području gradova Siska, Petrinje i Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor. Riječ je o novčano najvećem trenutačnom projektu uopće u Sisačko-moslavačkoj županiji i najvećem projektu kojeg je ikada ostvario Hrvatski centar za razminiranje (HCR).

Novac je osiguran iz fondova Europske unije, a u projektu su uz Ministarstvo poljoprivrede i HCR sudjelovali Županija te općine i gradovi.

– U Sisačko moslavačkoj županiji u dvije smo godine za 20 posto smanjili minski sunjivu površinu, od čega je većina bila poljoprivredno zemljište. Trenutačno je u ovoj županiji više od 20 kvadratnih kilometara minski sumnjivog poljoprivrednog zemljišta, a nadamo se da ćemo, u 2. fazi projekta, uspjeti razminirati svo takvo područje – rekao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec istaknuvši kako je danas u Hrvatskoj ukupna minski sumnjiva površina od 496 kvadratna kilometra.

– Ove godine od mina ćemo u potpunosti očistiti Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju – dodao je Jakopec.

– U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutačno radi 600 pirotehničara. Trenutačno je pod minama 80 kvadratnih kilometara površine naše županije,a vjerujemo da ćemo do konca 2018. godine Sisačko-moslavačku županiju u potpunosti očistiti od mina – rekao je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić. Cilj je HCR-a da RH bude očišćena od mina do kraja 2019. godine.

Među područjima koje će se ovim projektom očistiti od mina je i područje državne granice u Zamlačama kod Dvora kao i granično područje s BiH na području Općine Topusko.

Komentara 9

GU
gustirna
14:46 29.09.2015.

Ovo trebaju platiti sdp i cetnici.....saveznici i gubitnici domovinskog rata....a ne mi hrvati.....

Avatar Oluja 2015
Oluja 2015
15:16 29.09.2015.

Ivo , završi autocestu od Lekenika do Siska , samo tako bude raslo gospodarstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji . Ta autocesta poslije ide do Bosanske granice , to je najbliži put do Splita . Bivša bogata sdp županica je zaustavila razvojzvoj Siska , Petrinje tako što je sa svojim sdp kumovima i partijanerima zaustavila izgradnju autoceste do Siska i Petrinje . Račan je govorio 2000. godine da HDZ zna samo autoceste graditi , te autoceste osiguravaju rast gospodarstva a to komunjarama nikako nije jasno ili možda namjerno ne žele razvoj Siska i Petrinje !

GU
General_U
14:44 29.09.2015.

koliko su nam štete nanijeli a zahtijev za ratnu štetu stoji u ladici dvadeset godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije