Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnosnici pred potpunim izbacivanjem iz javnih poduzeća

600 licenciranih nadzornika čeka da zamijeni dužnosnike u NO-ima

jadranka kosor
Boris Ščitar/Pixsell
13.01.2010.
u 08:00

U nadzornim odborima javnih poduzeća i trgovačkih društva u vlasništvu države stotinjak je državnih dužnosnika koje Jadranka Kosor namjerava povući iz upravljanja tvrtkama. Hrvatski fond za privatizaciju već je pokrenuo postupak opoziva tri državna tajnika i jednog župana koji se nalaze u nadzornim odborima Agroduhana Slatina, Belja, Dalmacijavina i Sloge IMK Požega.

U nadzornim odborima javnih poduzeća i trgovačkih društva u vlasništvu države stotinjak je državnih dužnosnika koje Jadranka Kosor namjerava povući iz upravljanja tvrtkama. Hrvatski fond za privatizaciju već je pokrenuo postupak opoziva tri državna tajnika i jednog župana koji se nalaze u nadzornim odborima Agroduhana Slatina, Belja, Dalmacijavina i Sloge IMK Požega jer su te četiri tvrtke prije dva mjeseca isključene s popisa trgovačkih društava od posebnoga državnog interesa. Taj je status zadržalo 57 tvrtki, a uz sva javna poduzeća to su tvrtke kao što su Podravka, Đuro Đaković, Petrokemija, Luke Rijeka i Ploče te druga trgovačka društva u kojima država ima značajan vlasnički udio i gdje dužnosnici još neko vrijeme mogu biti u nadzornim odboirma.

Redovita procedura

Zainteresirani ipak ne trebaju očekivati brzu poplavu javnih natječaja za posao državnih nadzornika jer je Vlada tek pokrenula proceduru izmjene triju zakona koji će omogućiti povlačenje političara iz poduzeća. Promjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o obvezama i pravima državnim dužnosnika te Zakona o postupku primopredaje vlasti neće ići po hitnom postupku već će proći uobičajenu proceduru, što znači da od prvog do drugog čitanja i njihova izglasavanja može proći cijela ova godina. Pragmatičniji vjeruju da bi se sječa ministara i drugih dužnosnika iz nadzornih odbora mogla dogoditi tek izborne 2011. ako u međuvremenu ne dođe do drugih političkih potresa. Čak i kad se zakoni promijene, u prijedlozima koji su upućeni Saboru nema roka u kojemu će se raspisati natječaji za članove nadzornih odbora kao ni kriteriji izbora.

– Bitan je pravac, a on je dobar – komentira Bernard Jakelić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, koja desetak godina traži micanje ministara iz nadzornih odbora.

Uspješnost kao uvjet

Uspješnost, a ne politička podobnost kaže mora biti jedini kriterij za poziciju u nadzornom odboru.

– Ne vjerujem da će se pri izboru novih članova nadzornih odbora Vlada do kraja odreći političkih kriterija, ali velika je stvar i to što političari neće moći biti u njima. Ne treba očekivati čudo, nego ići korak po korak – kaže Ivica Pervan, docent na splitskom Ekonomskom fakultetu, koji je zajedno s Darkom Tipurićem, dekanom zagrebačkog Ekonomskog fakulteta inicirao i osmislio program edukacije i certificiranja nadzornika.

Na mjesto državnih dužnosnika puca približno 600 fakultetski obrazovnih osoba koje su dosad prošle škole za nadzorne odbore koje su zajedno organizirali ekonomski fakulteti u Zagrebu i Splitu, te samostalno ekonomski fakulteti u Rijeci i Osijeku te Privatna škola Libertas. Pervan kaže da članovi nadzornih odbora državnih tvrtki u Sloveniji moraju priložiti ispit i dobiti certifikat kao dokaz stručnosti te se nada da će takva praksa zaživjeti i kod nas.

– Kritična masa kvalitetnih ljudi postoji, a na Vladi je odgovornost da izabere najbolje – kaže Pervan.

Dužnosnici bi i nakon ove promjene mogli ostati u najviše dva upravna vijeća ili nadzorna odbora izvanproračunskih fondova, gdje bi nadzirali rad tih institucija bez naknade.

Komentara 4

MI
milkovve
07:49 14.01.2010.

Šta, 600 licenciranih nadzornika a licencu im dao Tipurić. Misim da bi bilo bolje da se postave beskućnici u Nadzorne odbore nego ovi Tipurićevci.

MO
momak23
08:34 13.01.2010.

Nadamo se da su državna poduzeća napokon došla na svoje i da će od sada pošteno poslovati i da će novi dužnosnici NOa biti pošteni..

ST
stefau
09:21 13.01.2010.

Ovdje nesto ne stima. Slazem se da politicarima nekada nije smjelo biti dozvoljeno da budu glavni u NO i treba i povuci. Ali ako drzava place te nove neprovjerene igrace onda je to dupliciranje. Profitabilnost firmi mora direktno biti povezana sa placama i bonusima tih novi duznosnika inace ce se dogoditi da vise kostaju nege sto privedjuju, sto je klasicni problem u tim drzavnim firmama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije