Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO SU IZABRANI

5 odgovora koje trebate znati u slučaju savjetnika Agrokora

Ante Ramljak
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
21.02.2018.
u 09:04

Ramljak je zaštićen roll-up ugovorom

1. Treba li Vlada smijeniti Ramljaka i može li donijeti takvu odluku bez suglasnosti ostalih dionika u procesu?

Vlada je, sukladno proceduri propisanoj u “lex Agrokor”, predložila, a Trgovački sud imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom 10. travnja 2017. Istom procedurom Ramljak može biti i opozvan s funkcije. Međutim, ugovorom o najstarijem kreditu, poznatijem kao roll-up aranžman, sklopljenim u lipnju 2017., definirano je da izvanrednog povjerenika država ne može smijeniti bez prethodne suglasnosti zajmodavaca. Privremeno vjerovničko vijeće u dva je navrata priopćilo da podržava rad izvanredne uprave.

2. Kako su izabrani, koliko koštaju i tko snosi troškove savjetnika izvanredne uprave u procesu restrukturiranja Agrokora?

Ramljak je temeljem pozivnog natječaja između šest tvrtki ponuđača 25. travnja odabrao Alix partners za glavnog savjetnika, kako je tada objasnio – temeljem “kvalitete, referencija i cijene”. Procjenjuje se da će savjetnički troškovi, ovisno o uspjehu restrukturiranja, iznositi između 58 i 69 milijuna eura. Savjetnici su plaćeni iz poslovanja Agrokora, a s obzirom na to da će nakon nagodbe vlasnici Agrokora biti njegovi sadašnji vjerovnici, troškovi savjetnika idu na njihov račun.

3. Jesu li savjetnici preplaćeni i je li prekršen zakon kada je na remontu Agrokora angažirana bivša Ramljakova tvrtka Texo management?

Međunarodni je standard da troškovi konzultantskih angažmana na poslovima restrukturiranja koštaju između 1 i 5 posto vrijednosti cjelokupnog posla. U slučaju Agrokora radi se o restrukturiranju duga u iznosu od 58 milijardi kuna duga (16,5 milijardi zasad je osporeno) i trošku savjetnika od 517 milijuna kuna pa ispada da će savjetnici koštati oko 1 posto. Tvrtku Texo management za potkonzultanta formalno je odabrao glavni savjetnik Alix partners, koji je i plaća iz ukupne dogovorene svote. Ante Ramljak nije državni dužnosnik, već stečajni upravitelj i njegov zadatak nije zastupanje javnog, već interesa Agrokora i njegovih vjerovnika. Ramljak ne podliježe stavkama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

4. Zašto je onda dvojben angažman Texo managementa u procesu restrukturiranja Agrokora?

Rad Ramljakove dojučerašnje tvrtke u Agrokoru nije pravno dvojben, ali je zbog javne osjetljivosti na korupciju i pogodovanje postao politički uteg premijeru Plenkoviću, čija se agenda svodi na politiku čistih ruku i sustavni odmak od starog, u korupciji ogrezlog HDZ-a.

5. Koliko ima istine u Todorićevim tvrdnjama?

Ivica Todorić, još uvijek većinski vlasnik Agrokora, nakon nagodbe više neće imati taj status i tu leže uzroci njegove frustracije. Ali, svoje optužbe za pljačku “epskih razmjera” u Agrokoru nije dokazao. Pod Todorićevom upravom, dugovi njegovih tvrtki krajem 2016. debelo su prešli vrijednost kapitala, a investitori i banke odbili su mu dalje posuđivati novac. Agrokor je početkom 2017. bio primjer kompanije zrele za stečaj.     

Pogledajte i galeriju: Skidanje Agrokorovog logotipa sa Ciboninog tornja

Ante Ramljak
1/24

Komentara 11

Avatar mister.N@
mister.N@
09:11 21.02.2018.

opet legalno organizirana pljacka nista vise!!!!

DU
Deleted user
09:15 21.02.2018.

Nakon što su "oba pala" ne bi bilo u redu sada da ga vučji čopor hadezea izolira i iživljava se na Strmoti samo zato što je odlučniji, hrabriji, dostojanstveniji i dalekovidniji od ostatka ljigave, prirepaške, klimoglavaške, parazitske, mafijaške i uhljebljeničke ekipe.

NO
nogogaz
10:19 21.02.2018.

Paul Singer na celu "sanacije" agrokora. Usmili se bože, gotovo je s nama ako je to istina! Njegova privatna firma ce kupit zs male pare od banki agrokorove dugove i tsko postat vlastnik "novog" agrokora. Napustite državu dok jos mozete!! Ovaj dolazi da nas legalno opljacka a hdz siri ruke i ljubi ga.... Jad i bijeda dolaze da opljackaju aivnu balkansku sirotinju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije