Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNIJE SUTRA

5 najvećih zabluda kod osiguranja doma za koje bi voljeli da smo znali prije

Osiguranje doma
Foto: Shutterstock
1/3
24.04.2023.
u 07:00

Podrhtavanja tla i dalje nam ukazuju na važnost osiguranja imovine, no mnogi još uvijek oklijevaju s osiguranjem najvrjednije stvari koje posjeduju

Kupovina vlastite nekretnine, bilo da se radi o malom stanu, kući na selu u kojoj ćete provesti starost ili luksuznom penthouseu u elitnom dijelu gradu, zasigurno je jedna od najuzbudljivijih i najiščekivanijih odluka u životu, jer osim što donosi veliku promjenu, direktno utječe i na kvalitetu našeg svakodnevnog života.

No, kupovina nekretnine samo je prvi korak u procesu. Nakon što smo odradili formalno-pravni dio te nekretninu kupili, opremili ju i učinili je našom oazom mira i mjestom koje možemo proglasiti domom, važno je i brinuti se o njoj. Tu ne mislimo samo na košenje trave, ličenje zidova i pranje prozora, već na osiguranje naše investicije.

Jedna od najvažnijih mogućnosti koju možete iskoristiti kada kupujete nekretninu svakako je ugovaranje police osiguranja imovine kako biste zaštitili svoju investiciju od raznih rizika koji se mogu pojaviti, poput potresa, požara, krađe ili neke druge katastrofe i nezgode. Nažalost, postoji mnogo dezinformacija i zabluda o osiguranju imovine, stoga je važno biti ispravno informiran kako biste bili u stanju razlučiti i odvojiti činjenice od neprovjerenih i netočnih informacija.

Mit 1 - Osiguranje je skupo 

Za mnoge ljude njihov dom je njihova najveća pojedinačna investicija koju će imati prilike realizirati za života. Ako osiguravamo puno jeftinije stvari koje posjedujemo, poput ekrana pametnog telefona, zašto ne imati financijsku sigurnosnost za zaštitu najvažnije investicije?

U slučaju da se dogodi nekakva nezgoda ili nešto puno ozbiljnije zbog čega je vašem domu potreban popravak ili čak ponovna izgradnja, bilo bi vam drago da imate ugovoreno adekvatno osiguranje za pokrivanje troškova. Kao i kod automobilskog i kasko osiguranja, upravo nam osiguranje imovine daje sigurnost i bezbrižnost u slučaju događaja za koji često mislimo da će nas zaobići, preskočiti ili da nam se nikada neće dogoditi. Zaštititi se u slučaju katastrofe bilo koje vrste nikada nije bacanje novca, sjetimo se samo potresnih slika potresa koji su obilježili 2020. godinu. Osim toga, uvijek možete provjeriti različite ponude različitih osiguravajućih društava i pokušati dobiti najbolju moguću ponudu za zaštitu vlastite nekretnine. Primjerice, kućanstvo se od potresa, požara i inih nepogoda godišnje može osigurati u prosjeku već za 150 do 180 eura.

Potresne slike posljedica potresa u Zagrebu jačine 5.3 po Richteru
Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Mit 2 - Osigurani su mi samo zidovi

Ovo je jedan od najčešćih mitova o osiguranju. Police osiguranja imovine pokrivaju puno više od građevinskog dijela objekta, vaše osobne stvar također mogu biti uključene, ali važno je da odvojite vrijeme i proučite detalje ugovora koji sklapate kako biste znali što je sve točno uključeno te kako bi mogli donijeti informiranu odluku. Osiguratelji nude široku i bogatu lepezu različitih pokrića unutar osiguranja imovine koja se dijele na osnovna, dodatna i dopunska i upravo je zahvaljujući njima moguće osigurati baš sve što vam je važno kako bi bili u potpunosti zaštićeni u slučaju nastanka štete bez obzira na njen uzrok.

Mit 3 - Osiguranje će mi pogrešno procijeniti imovinu

Učinkovitost osiguranja vaše imovine i pripadajućih stvari ovisi i o tome što sve imate u svom domu i je li i to uračunato. Upravo iz tog razloga prilikom ugovaranja police važno je razgovarati sa savjetnicima u osiguranju i dobro se informirati te provjeriti jeste li zadovoljni s dogovorenim uvjetima. Bez obzira na to što posjedujete, bilo da se radi o vrijednom komadu nakita koji ste naslijedili od bake ili vrhunskom umjetničkom djelu na zidu, pobrinite se da vašom policom budu zaštićene sve vaše dragocjenosti na odgovarajući način. 

Mit 4 – Osiguranje imovine mi ne treba

Ovaj mit se temelji na činjenici da, za razliku od osiguranja automobila, niste zakonski obvezni imati osiguranje imovine ako ste u vlasništvu nekretnine, ali postoji velika razlika između "Nije mi potrebno osiguranje imovine" i "Ne morate imati osiguranje imovine.”

Kao prvo, mnogi ugovori o kreditima nalažu da morate imati osiguranje imovine kao sastavni dio ugovora. Ako zakon to i ne zahtijeva, onaj tko vas kreditira vjerojatno hoće jer su kreditne institucije i više nego svjesne dobrobiti osiguranja. Ali čak i ako posjedujete nekretninu koja nije opterećena kreditom i dalje vam je potrebno osiguranje imovine kako biste se na vrijeme zaštitili od potencijalnih oštećenja imovine, provale, krađe te drugih problema koji vas mogu zadesiti ali i koštati mnogo novca. 

Uzmimo samo primjer nedavnih potresa koji su iznenadili cijelu državu i pokazali da se velike nesreće doista mogu dogoditi svakome od nas i to onda kada im se najmanje nadamo. U tom slučaju važno je znati kako kod osiguranja stambenih objekata od rizika potresa ta vrste police nije sadržan u osnovnim paketima osiguranja imovine i ona se ugovara kao zasebno pokriće. 

Nedavni potresi iznenadili su cijelu državu i pokazali da se velike nesreće mogu dogoditi svakome od nas
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prilikom ugovaranje police od rizika potresa, većina osiguravajućih društava postavlja minimalnu granicu izraženu intenzitetom potresa, najčešće od 5 ili više stupnjeva po Mercallijevoj ljestvice ili od najmanje 5 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici. U slučaju sumnje u intenzitet potresa, uvijek možete dostaviti potvrdu o intenzitetu potresa izdanu od strane nadležnog geofizičkog zavoda. Također, važno je provjeriti i koji je vremenski razmak unutar kojeg se smatra da je šteta nastala, često je to šteta nastala unutar razdoblja od 72 sata, računajući početak od prvog potresa.

Mit 5 - Osiguranja ne ispunjavaju obećanja

Razarajući potresi koji su pogodili Hrvatsku u 2020. godini mnogim su vlasnicima i suvlasnicima nekretnina otvorili oči, ali i ukazali na značaj osiguranja imovine od tog rijetkog, ali u mogućim posljedicama intenzivnog rizika. Međutim, i dalje ima onih koji se jednostavno ne mogu oduprijeti starim mitovima i neopravdanim zabludama da osiguranja ne ispunjavaju obećanja. To pokazuju i statistike, iako se nalazimo na samom vrhu Europe po broju građana koji posjeduju nekretnine (čak 91% ljudi u Republici Hrvatskoj posjeduje vlastitu nekretninu u kojoj živi), istovremeno smo pri samom dnu po osiguranju istih budući da osiguranje imovine još uvijek nije dovoljno prakticirana investicija u vlastitu zaštitu i sigurnost. Prema podacima centralnog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe, Hrvatska je pri dnu ljestvice odnosno 24. na ljestvici po osiguranju imovine prema prosječnoj premiji po stanovniku  No, najbolji pokazatelj da osiguranja itekako ispunjavaju dogovorene uvjete pokazuju brojke. Naime, ukupan iznos isplaćenih odšteta od strane osiguravajućih društava na ime potresa koji su pogodili Zagreb i Baniju, dosegnuo je iznos od 100 milijuna eura. 

S ciljem provjere informiranosti i upućenosti građana u police osiguranja imovine, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje proveli su uličnu anketu u sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA, a zanimljive odgovore pogledati možete u videu. 

Naša nekretnina predstvalja mjesto u kojem provodimo većinu svoga vremena, te je vjerojatno najvrjednija stvar koju posjedujemo. Bez adekvatnog osiguranja imovine, svakim danom riskiramo financijske gubitke u slučaju popravaka ili zamjene oštećenih stvari. Kao što kaže dobro poznata i stara narodna izreka, bolje je spriječiti nego liječiti, te bi stoga bilo mudro za svakog od nas razmotriti opciju osiguranja zaštite vlastitoga doma odgovarajućom policom osiguranja imovine koju uvijek možete prilagoditi svojim vlastitim potrebama. 

Kampanja SIGURNIJE SUTRA kruna je dugogodišnjeg rada društva za osguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje na podizanju svijesti građana o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja, a više informacija o svemu možete pronaći na službenoj web stranici.

Sadržaj nastao u suradnji s HUO.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije