Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

45 godina nakon Gagarina Rusi planiraju na Mjesec i na Mars

zan-gagarin-txt.jpg
import
12.04.2006.
u 13:03

MOSKVA - Točno četrdeset pet godina nakon leta Jurija Gagarina u svemir, Rusi predstavljaju velike planove za osvajanje Mjeseca i Marsa do 2030., koji nailaze na financijske teškoće od kojih se taj sektor teško oporavlja nakon pada SSSR-a.

Rusija koja se ponosi time da je 12. travnja 1961. poslala prvog čovjeka u svemir, sanja da opet postane svemirska svjetska velesila i da prihvati američki izazov za osvajanje novih planeta.

"Na Mjesec možemo doći do 2015.", izjavio je u utorak predsjednik ruske svemirske agencije RKK Energija, Nikolaj Sevastjanov, dodajući da bi se ruska ekspedicija na Mars mogla dogoditi između 2020. i 2030.

Ruski Mjesečev program predviđa dobivanje helija 3 - izvora alternativne energije - s površine Zemljina satelita do 2025.

Organiziranje leta na Mjesec stajat će dvije milijare dolara, a dobivanje i doprema helija između 40 do 200 milijarda dolara, što će se nadoknaditi energetskim iskorištavanjem tog plina, kako tvrdi Sevastjanov.

No ti su iznosi to nedostižniji što ruski svemirski program ne predviđa načine financiranja tih programa u sljedećih deset godina.

U desetgodišnjem razdoblju nakon pada SSSR-a u 1991., ruski svemirski sektor bio je gotovo potpuno bez novca, što je za sobom ostavilo teške posljedice na razvoj domaćih programa.

Sektor se postupno oporavlja zahvaljujući svemirskom turizmu koji je zaživio 2001., s putovanjem Amerikanca Dennisa Tita. Putovanje u svemir stoji dvadesetak milijuna dolara.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije