Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

40.000 Hrvata ima poremećaj hranjenja

Naslovnica
Foto: VL
09.12.2015.
u 00:00

Porast broja oboljelih, mahom mladih Hrvata, vidljiv je kroz svakodnevnu praksu, ali i u promjenama strukture oboljelih

“Kako pobijediti poremećaje hranjenja” prvi je priručnik za samopomoć namijenjen oboljelima od anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja u Hrvatskoj. Dobra je to vijest za obitelji 40.000 oboljelih od poremećaja hranjenja, koliko ih se trenutačno bori s ovom pošasti novijeg doba. Porast broja oboljelih, mahom mladih Hrvata, vidljiv je kroz svakodnevnu praksu, ali i u promjenama strukture oboljelih: osim djevojaka mlađe dobi, koje su najviše zahvaćene anoreksijom, bulimijom i nespecifičnim poremećajima hranjenja, javlja se sve više oboljelih mladića.

Nekad se smatralo da je 95 posto oboljelih ženskog spola, a danas znamo da je omjer barem 9 prema 1 u korist djevojaka. No, s obzirom na to da je ova tematika još uvijek prilično neistraženo područje pa za Hrvatsku ne postoje pravi postoci oboljelih, već samo procjene, neki autori govore o postocima strukture oboljelih – 80 posto djevojaka i 20 posto mladića, odnosno oko 8000 mladih Hrvata. Dakle, još uvijek su djevojke dominantne, ali i mladići su sve prisutniji.

Također, dobna se granica, nažalost, snizuje pa je sve više oboljele djece i u pretpubertetskoj dobi, upozorava mr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, predsjednica Centra za poremećaje hranjenja BEA, čiji su stručnjaci, u suradnji s izdavačkom kućom Veble, preveli knjigu. Autor knjige, naime, talijanski je stručnjak svjetskog ugleda dr. Dalle Grave.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Stručnjaci za Ustav na strani predsjednice: Ne skupe li 76 potpisa, raspisuju se novi izbori i imenuje privremena vlada

>> Za Božić ćemo pojesti 130 tisuća janjaca i purica

>> Balazs Bekeffy, OTP: Nudimo kredit uz 2,99 posto kamate za prve 3 godine

>> Dinamo - Bayern: Bavarci imaju vlastitu dostavu pića i hrane te 15 tjelohranitelja

>> BOŽIĆ U DOMU: Tri knjige sa savjetima i idejama za tradicionalno slavlje u modernom ruhu; cijena svake samo 6 kuna

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
10:38 09.12.2015.

pola afrike ima 'poremećaj hranjenja'. a kod nas samo neumjerena prehrana, i ništa više. nije vrijedno uopće spomena.

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
05:37 09.12.2015.

Sada se vide rezultati američkin lanaca brze hrane.

TH
than
01:43 09.12.2015.

Ovo nije nista koliko je onih koji se hrane nekvalitetnom hranom. Malo kruha, malo vode da nabubri to u zeludcu, a oni malo 'bogatiji' uvale i pomalo ulja u krumpir i to jedu. Kada svi ti dodju na lijecenje da vidis troska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije