Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolona sjećanja

20 dana prije obljetnice nitko ne zna što se može očekivati u Vukovaru

Vukovar, kolona sjećanja
Goran Ferbezar/PIXSELL
27.10.2014.
u 14:42

Na upit novinara je li državni vrh dobrodošao u Vukovar i priprema li se kakav poseban doček čelnicima države predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić samo kratko odgovara da do toga dana ima još dosta vremena i da će se sve vidjeti 18. studenoga.

Tri  tjedna  prije održavanja  Kolone  sjećanja,  već  godinama  središnje manifestacije  kojom  se obilježavaju Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine,  naveliko  se  razmišlja o mogućim  događanjima toga dana kada će pozornost  cijele  Hrvatske  biti  usmjerena  prema  Vukovaru.  

Uz  dolazak nekoliko  desetaka  tisuća  građana  iz  cijele države i inozemstva dodatna pažnja  prema  Vukovaru  biti će usmjerena i radi prošlogodišnjih dešavanja tijekom  kolone  kada je onemogućeno  najvišim  državnim  dužnosnicima, ministrima  ali  i akreditiranim veleposlanicima da budu dio kolone koja se kretala  prema Memorijalnom  groblju žrtava iz  Domovinskog rata.

Prošle godine u krugu  bolnice  ostala  je skupina od 200-ak dužnosnika grada i države, zajedno sa gostima iz Zagreba, dok je u Županijskoj ulici formirana kolona  koja  je  nazvana  „vukovarska  Hrvatska”. U vrijeme kada je kretao službeni program u dvorištu bolnice kolona „vukovarska Hrvatska” uputila se prema Memorijalnom groblju. Kako nisu uspjeli proći čelnici države, zajedno sa  veleposlanicima, ubrzo su se zaobilaznim putevima uputili prema mjestu masovne  grobnice na Ovčari gdje su položili vijence i zapalili svijeće.

Danas,  20-ak  dana prije nove Kolone sjećanja, nitko ne zna sa sigurnošću što se toga dana može očekivati u Vukovaru kao i u samoj koloni. Na upit novinara je li državni vrh dobrodošao u Vukovar i priprema li se kakav poseban doček čelnicima države predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić samo kratko odgovara da do toga dana ima još dosta vremena i da će se sve vidjeti 18. studenoga. On smatra da su u Vukovaru 18. studenoga dobro došli svi koji imaju pijetet prema žrtvama Vukovara ali i  da  kod  državnoga vrha toga nema te da će oni doći u Vukovar jer moraju biti  toga dana u gradu heroju.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je prošle  godine  bio  u”vukovarske Hrvatske, najavio je prošlog tjedna da će ove  godine biti u dvorištu bolnice u 10 sati i da će potom krenuti zajedno sa  Kolonom  sjećanja prema groblju. Istakao je i da niti ove godine nikome posebnome  neće  biti  slane  pozivnice za dolazak u Vukovar te da su dobro došli svi koji žele odati počast žrtvama Vukovara. U isto vrijeme političke stranke koje djeluju u Vukovaru pozivaju na mir i dostojanstvo ali i ističu da je vrhu države 18. studenoga svakako mjesto u Koloni sjećanja.

Komentara 3

Avatar gladnijura
gladnijura
17:02 27.10.2014.

Prošlogodišnja povorka bit će mila majka, prema ovogodišnjoj.

Avatar gecdra
gecdra
16:09 27.10.2014.

Ja sam protiv izjednačavanja žrtve i agresora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije