Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prisilno umirovljeni

12 generala nema istoga favorita

Foto: Pixsell
06.11.2014.
u 11:00

Željko Dilber: 
General Ante Gotovina držat će se, kao i uvijek, podalje od politike

Hoće li 12 prisilno umirovljenih generala prihvatiti poziv Kolinde Grabar Kitarović, HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, bit će, po svemu sudeći, individualna odluka svakoga od njih.

Zbor čeka – konkretno

U trenutku kad je najavila da će ih pozvati u svoje vanjsko savjetodavno tijelo, postane li predsjednica, ni ona ni itko iz njezina tima nije kontaktirao s Hrvatskim generalskim zborom i službeno iznio takav prijedlog. Doduše, generalski zbor daleko je šire tijelo od dvanaestorice na koju je K. Grabar Kitarović ciljala. U toj je udruzi 68 umirovljenih generala. General Marinko Krešić, predsjednik je generalskog zbora i ne spada u one koje je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić prisilno umirovio zbog pisma koje je protumačeno kao svojevrsni pokušaj državnog udara. On potvrđuje da nitko sa Zborom kao udrugom nije razgovarao i kaže da Zbor (još) nije donio odluku hoće li podržati nekog od predsjedničkih kandidata. Štoviše, generali nisu ni jedinstveni, jer, primjerice, admiral Davorin Domazet Lošo podržava kandidata Milana Kujundžića, a general Damir Krstičević, koji je i član HDZ-a, očekivano, podržava K. Grabar Kitarović. Obojica, svatko uz svog kandidata, pojavili su se jučer na 24. obljetnici I. gardijske brigade - Tigrovi u vojarni Croatia. Događaj je više sličio na predizborni skup nego na protokolarnu obljetnicu. General Krešić pak kaže da podržava inicijativu K. Grabar Kitarović jer se svuda u svijetu vojne časnike koristi za savjetnike, ali dodaje da Zbor ne može nikoga podržati dok ne vidi konkretne programe kandidata.

– Ne želimo da nas se sjete prije izbora, samo u predizborne svrhe, a da pet godina nitko ne pita za nas! – rekao je Krešić. Pojasnio je da generali nisu fikusi i dodao da ako netko želi suradnju, morat će ponuditi konkretan sporazum, da to bude nešto dugoročno, a ne samo uoči izbora.

Generalski zbor donijet će odluku o tome hoće li podržati nekog od predsjedničkih kandidata, ali ne tako brzo, najavio je Krešić. Poručio je da, zasad, kod nijednog kandidata nije vidio “nešto posebno” baš zato što još nisu konkretno predstavili svoje programe. General Krstičević smatra da potpuno treba iskoristiti potencijal braniteljske populacije - ne samo ciljati na generale - koja može itekako pripomoći s iskusnim i sposobnim ljudima.

Susret na tunolovcu

General Ante Gotovina, koji je ljetos ugostio K. Grabar Kitarović na svom tunolovcu i potom su se još nekoliko puta sreli, držat će se, kao i dosad, podalje od politike, najavio je njegov kum i član Predsjedništva HDZ-a Željko Dilber. Generalski zbor na proteklim je predsjedničkim izborima podržao Milana Bandića. Neki generali HDZ-ovoj kandidatkinji zamjeraju što je u intervjuu Novoj TV, kada je pozvala na njihovu rehabilitaciju, rekla da je to što su pisali pismo 2000. godine bila – pogreška. Smatraju da je to pismo i njihovi potpisi bio potpuno ispravan potez kako bi se spriječila kriminalizacija Domovinskog rata. Ona pak, tvrde u HDZ-u, osobno poznaje sve istaknute ratne generale i izuzetno ih poštuje, i s te strane njene su namjere oko njihove rehabilitacije iskrene. Za generala Krešića kažu da nisu sigurni da ga je upoznala.

>> Generali odbili ponudu Kolinde Grabar Kitarović

Komentara 12

DU
Deleted user
12:05 06.11.2014.

To je tako, kada mesića nisu zatvorili poradi neuspjelog puča on je to učinio njima, kako je obrazložio, „bio je to svojevrsni pokušaj udara!“ Preveslao vas je prodavač sita i rešeta!

Avatar Feniks
Feniks
12:35 06.11.2014.

Cinjenica je da nijedan general iz ove skupine neće otvoreno podržati ZAMP YUsipovica. A to puno govori o njemu.

MH
mrtav-hladan
12:44 06.11.2014.

Nekaze se uzalud dva hrvata tri stranke Generali se medusobno nemogu dogovoriti ni gde ce popit kavu zajedno a kamo sto drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije