Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

10 godina potrage za Hrvatom

09.12.2018.
u 00:05

Američki mornar hrvatskog podrijetla Petar Herceg Tonić, u SAD-u poznat kao Peter Tomich, 1942. godine posmrtno je odlikovan Medaljom časti.

Je li Petar Tomić ikada pročitao u Bibliji zapisane Isusove riječi – da ne postoji veća ljubav prema čovjeku od one kada žrtvuje svoj život za prijatelje – nikada sa sigurnošću nećemo znati. No, da je s ovom mišlju živio i s njome i umro, posve je sigurno. Jer, tijelo tog mornaričkog časnika i danas, gotovo osam desetljeća poslije, počiva u valovima mora, nakon što je 7. prosinca 1941., u paklu Pearl Harbora, tijekom japanskog napada na ovu američku bazu, spašavajući živote nekoliko stotina mornara s američkog broda USS Utah, žrtvovao vlastiti život.

Za svoj herojski čin ovaj američki mornar hrvatskog podrijetla Petar Herceg Tonić, u SAD-u poznat kao Peter Tomich, 1942. godine posmrtno je odlikovan Medaljom časti. On je jedan od ukupno 15 pripadnika američke mornarice kojima je to najviše vojno odlikovanje dodijeljeno za izuzetnu hrabrost prilikom japanskoga napada na Pearl Harbor, no Tomićevo odličje, na žalost, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt nije imao kome uručiti.

“Misterij Tomich“ godinama je pobuđivao pozornost američke javnosti, a u novinama se pojavilo više članaka s nagađanjima o tragičnoj i zagonetnoj ličnosti junaka iz Pearl Harbora, hrvatskom imigrantu o čijem se podrijetlu nije znalo baš ništa. Vjerojatno bi tako ostalo da se za Tomićevu sudbinu nije zainteresirao umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney koncem 90-ih, kada otpočinje jedna iznimna priča o vojničkoj časti, hrabrosti i prijateljstvu premda se dvojica časnika američke vojske – obojica junaci Drugog svjetskog rata – nikada nisu srela.

>>Cijeli članak čitajte u Nedjeljnom Večernjem listu ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Ivan Račan: Predsjednica je u silaznoj putanji, Milanović ima sve veće izglede da dođe na Pantovčak

>>Večernji u Peckhamu: Ovdje je rođen najluđi humor na svijetu

>>Ravnatelj osječkog kazališta:  Od ljeta puštam bradu da bih sada bio pravi Djed mraz 

>>Miki Manojlović: Ponekad se zavist u Srbiji čini važnijom od uspjeha    

>>Ekran specijal u prodaji na kioscima! Pogledajte video!

Ključne riječi

Komentara 11

CI
city007
21:41 08.12.2018.

Pravi Hrvat iz Hercegovine! Svaka čast!

CI
city007
21:40 08.12.2018.

Pravi Hrvat iz Hercegovine! Svaka čast!

CI
city007
21:40 08.12.2018.

Pravi Hrvat iz Hercegovine! Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije