Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOVENIJA Političari se boje ulaska koncerna Agrokor u Mercator

Uzbuna u Deželi zbog Todorića

17.04.2009.
u 18:39

Iako je koncern Agrokor već nekoliko puta poricao da je zainteresiran za kupnju slovenskog Mercatora, ta priča i dalje ne jenjava u susjednoj nam Sloveniji. U četvrtak je, pišu slovenski mediji, njihov ministar financija Franci Križanič u parlamentu izjavio da bi slovenski nacionalni interes bio ugrožen kad bi Mercator preuzela strana trgovačka kompanija jer bi tada s Mercatorovih polica nestalo slovenskih proizvoda koji trenutačno čine 70 posto njegove ponude.

Sudeći prema pisanju ljubljanskog dnevnog lista “Dnevnik”, Križanič je pritom otvoreno aludirao na koncern Agrokor Ivice Todorića. Nadalje, “Dnevnik” piše da je vlada Boruta Pahora od slovenske obavještajne službe SOVA prije tjedan dana dobila informaciju da će Infond Holding, u vlasništvu celjskog bogataša Boška Šrota, zbog financijskih teškoća prodati Todoriću dio svojih dionica Mercatora.

Zbog svega toga, slovenska vlada sada se svojski trudi vratiti te dionice pod državnu kontrolu kako bi spriječila prodaju Mercatora Agrokoru jer bi ona, tvrde, ugrozila njihov prehrambeni sektor, a vjerojatno i oko 100 tisuća radnih mjesta.

Križanič je, tvrde slovenski mediji, predložio da Šrotove dionice otkupe državni fondovi koji su ih prije toga i prodali, a kao drugu ideju predlaže da Nova Ljubljanska banka, u većinskom vlasništvu države, te dionice zadrži u svom portfelju na nekoliko godina.

Naime, ta je banka Infond Holdingu produljila rok dospijeća 150 milijuna eura za još 45 dana. Pokušali smo u Agrokoru doznati je li istina da su još zainteresirani za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator i što misle o oštrim napadima Slovenaca koji navodno brane svoje nacionalne interese, no glasnogovornica Anja Linić rekla je da nemaju nikakvih komentara.

Želite prijaviti greške?