Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tihomir Dujmović
Autor
Tihomir Dujmović

Ustavne promjene za pobjedu oporbe

kosor, milanović
Željko Hladika
15.05.2010. u 12:00

Europeizaciju ne dopušta ni Milanović ni V. Pusić jer glasovi iseljenika nisu za njihove stranke.

Nagledali smo se u 20 godina demokracije svega, ali su se i lijevi i desni u kapitalnim trenucima znali suspregnuti. I Račan je 90-ih ustuknuo i predao vlast, i Tuđman je u ključnom trenu pristao na vladu demokratskog jedinstva! I jedni i drugi su se u dramatičnim danima prepustili u ruke razumu.

No, sada u raspravi o ustavnim promjenama Milanović ne ucjenjuje samo J. Kosor, on sad ucjenjuje i reketari cijelu zemlju. Ljevica poručuje da neće dignuti ruke za promjene Ustava glede referenduma ne zato što se u vezi s tim odredbama nije usuglasila s HDZ-om, već zato što HDZ ne pristaje na druge promjene Ustava koje s ulaskom u EU nemaju nikakve veze! Milanović faktično prijeti da neće dopustiti da zemlja krene u EU ako HDZ ne pristanete na njegov reket! HDZ i SDP su se brzo dogovorili da ustav treba promijeniti tako da budući način održavanja referenduma realno omogući da Hrvatska uđe u Uniju.

Umjesto da dogovor stigne na dnevni red Sabora, slijedi ruski rulet. “Nikada nećemo dignuti ruke za promjenu Ustava, koje su doduše nužne za ulazak u Uniju, ako HDZ ne pristane na naš način glasovanja dijaspore“, kazao je ovih dana viđeniji esdepeovac u saborskim kualoarima nadmoćno se cerekajući da “Kosor nema izbora jer će za neuspjeh pred Bruxellesom ona snositi krivnju“.

Teza je kriva jer hoće reći da je Kosor dužna pristati na svaku Milanovićevu ucjenu, da su u Bruxellesu slijepi, a da su Hrvati maloumni. Jer, po modelu topničkih dnevnika, Milanović sutra može tražiti nove ustupke pa se već i najavljuje novi uvjet: ustavno uvođenje zaštite homoseksualaca! No, niti su Hrvati maloumni niti u Bruxellesu svi imaju mrenu! Ako SDP ne digne ruku za promjenu Ustava u segmentu koji dopušta ulazak zemlje u Uniju, za ceh koji će stići bit će kriv samo on. Otmičar! A, ne taoci!

SDP traži da iseljenici mogu glasovati samo u konzulatima i veleposlanstvima, što je doista antieuropski. No, dopisno glasovanje koje je predložio HDZ prakticira i Italija i Njemačka i Švedska. Zašto onda ne može i RH? Zato jer iseljenici u pravilu ne glasuju za SDP pa to Milanoviću ne odgovara, pravi je odgovor.

Jer je tome tako i jer su to glasovi protiv nas, mi ćemo sada ucijeniti cijelu zemlju, stavit ćemo na bubanj cijelu budućnost ove nacije, sve smo u stanju staviti na kocku ako ne pristanete na ucjenu. Zašto? Zato jer nam samo ta ucjena jamči pobjedu na novim izborima! To je stvarna politička platforma Milanovićeva reketa.

Tom nasilju i tom licemjerju nema kraja pa tako imamo Furia Radina kojem je uredno na raspolaganju dopisno glasovanje za talijanski parlament, ali će sutra potrčati pod skute Milanovića praveći se da se ne sjeća ovog terora. Europeizaciju ne dopušta ni Milanović ni V. Pusić jer glasovi iseljenika nisu za njihove stranke! Zar to nije političko nasilje?

A već je najavljeno da će sindromom topničkih dnevnika tražiti nove ustupke, dvostruko pravo glasa za manjine, koje su mahom za lijevu opciju, uz paralelno smanjenje 100.000 glasova iseljenika koji glasuju protiv njih bilo dovoljno za pobjedu iduće godine! Što se mora osigurati ustavnim mijenama: ulazak u EU ili pobjeda oporbe na novim izborima?

Komentara 39

MA
malecnihrvat
12:35 16.05.2010.

Nije mi jasno zasto su dujmoviceve kolumne na portalu samo dva dana?!

SR
srajic10
12:36 16.05.2010.

A...

MA
malecnihrvat
11:35 16.05.2010.

ino99 Izvrstan komentar!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?