Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBITELJSKE TVRTKE Najzdraviji su dio ekonomije

Unučad naslijedi samo 12% tvrtki

21.04.2009.
u 18:04

Obiteljske tvrtke moraju biti motor u recesiji jer su najzdraviji dio ekonomije. S druge strane, samo 12 posto tih tvrtki preživi prelazak na treću generaciju potomstva.

Ne više od 30 posto
A kako što bezbolnije prevladati krizu i recesiju, kako da potomci što uspješnije upravljaju obiteljskim tvrtkama, sve se to moglo čuti danas na međunarodnoj konferenciji “Budućnost obiteljskih tvrtki” u organizaciji tjednika Lider, Veleučilišta Vern i konzultantske tvrtke Socius. U tajne uspjeha velikih obiteljskih tvrtki Henkela i Strabaga prisutne su uputili dr. Hans Dietrich Winkhaus i dr. Christian Ebner.

– Nikad nemojte dijeliti više od 30 posto dobiti svoje tvrtke. Mi smo se u Henkelu strogo držali tog pravila. Vodite računa o politici informiranja i dobro informirajte članove svoje obitelji o poslovanju tvrtke – samo su dvije od deset zapovijedi za upravljanje obiteljskim tvrtkama dr. Winkhausa.

Etika na prvom mjestu
Neka dobit tvrtke bude izvor za nova ulaganja umjesto za podjelu dividende, nastavio je Winkhaus. Ebner iz Strabaga istaknuo je pak da tom graditeljskom tvrtkom upravlja 1300 menadžera koji se jednom godišnje sastaju s Hansom Haselstainerom, vlasnikom i glavnim direktorom Strabaga.

– U Strabagu imamo socijalni fond od sedam milijuna eura, a odbor radnika odlučuje tko će iz njega dobiti pomoć – rekao je Ebner. Naglasio je da se svaka tvrtka, neovisno o tome koliko je velika i snažna, mora uvijek držati etičkih principa.

Na konferenciji je najavljena inicijativa o osnivanju udruge Hrvatske obiteljske tvrtke, a njezin bi glavni cilj bilo promicanje hrvatskih obiteljskih tvrtki. Obiteljske tvrtke brže pak rastu nego multinacionalne kompanije, istaknuo je Ante Todorić, izvršni potpredsjednik koncerna Agrokor.

Želite prijaviti greške?