Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na 100 kuna zarađenog umjetnicima se kao neoporezivo priznaje 55 kuna

Umjetnici porezni miljenici

04.01.2006.
u 19:43

Kad su posrijedi porezi, umjetnici su najpovlaštenija skupina u državi. Na 100 kuna zarađena dohotka država im je kao neoporezivo priznala čak 55 kuna. Tek na preostalih 45 kuna dohotka umjetnici plaćaju porez po pravilima i kriterijima koji vrijede i za ostale porezne obveznike. To je, ističu porezni stručnjaci, jedan od razloga zašto je većina umjetnika koji su bili na reviziji uspjela zadržati povlašteni status i dokazati da godišnje zarađuju manje od 100 tisuća kuna. Drugi razlog zacijelo je još presudniji, a to su isplate na ruke, mimo svih legalnih načina plaćanja, jer se na taj način posve zaobilaze i žiroračuni i banke i porezne vlasti.

Porezna uprava odbila je jučer komentirati išta što je vezano za zarade pojedinih umjetnika jer su oni po zakonu dužni čuvati sve podatke o poreznim obveznicima kao poslovnu tajnu. Do njih, kažu porezna pravila, mogu samo doći nadležna sudska tijela u slučaju kakvih sporova i sudskih progona.

Inače, dva su kriterija prema kojima su umjetnici dokazivali visinu svojih zarada. Jedno su podaci iz godišnjih poreznih prijava koji su umjetnici predavali kao i svi drugi građani želeći ostvariti dodatne porezne olakšice, za npr. ulaganje u stan, ličenje, dodatno mirovinsko i zdravstveno osiguranje, premije životnog osiguranja i sl. Kako zakon ne sili umjetnike da podnose poreznu prijavu, ima i onih koji to nisu ni učinili pa su takvi svoju zaradu pred Ministarstvom kulture pravdali izjavom i potvrdama isplatitelja. Poreznicima je uvijek lako ući u trag legalnim zaradama, međutim, tu se postavlja pitanje koliko se novca isplaćuje na crno.

Treću skupinu umjetnika čine osobe za koje je evidentno da žive u inozemstvu, kao što su npr. Ivo Pogorelić, Darko Rundek... Porezni stručnjaci tvrde da građani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a zaradu ostvaruju i u inozemstvu, moraju podnositi prijave za zarađeno i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Ako je Hrvatska sklopila ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s tom drugom zemljom, tada oni nisu dužni platiti porez, no dužni su ga prijaviti žele li se koristiti nekim od prava.

Želite prijaviti greške?