Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTANT LIVE Možete li zamisliti bolji suvenir s dobrog koncerta od njegove snimke?

Umjesto majice kupite CD

ekr_click_majice.jpg
import
20.10.2005.
u 09:50

Stari, dobri običaj je postavljanje štandova sa CD-ovima u koncertnim dvoranama. Na izlasku s dobrog koncerta, impulsno ćete kupiti CD s glazbom izvođača kojeg ste upravo slušali, ili barem kakvu uspomenu poput majice, naljepnice ili plakata. No možete li zamisliti bolji suvenir s dobrog koncerta od njegove snimke?

Tehnološki, nije nikakav problem tamo producirati manju nakladu koncertnog CD-a: uz svaki miks-pult nalazi se oprema kojom se automatski snima čitav koncert; priključite li na njega osobno računalo, tehničar može za nekoliko minuta pripremiti CD koji se zatim može umnožiti u manjoj nakladi uz pomoć opreme kakvu ima svaki bolji pirat u vašem susjedstvu.

Sredstva dakle postoje, a sve ostalo je stvar dobre volje. A ona se pojavila: diskografski koncern Universal sklopio je ugovor s tehnološkom tvrtkom Instant Live koja omogućuje automatizirano snimanje koncerata na CD kojeg posjetitelji mogu kupiti na izlazu, samo nekoliko minuta nakon što je utihnuo posljednji zvuk s pozornice. Cijeli je koncept okušan ovog proljeća na mini-turneji grupe Black Crowes.

Uspjeh je nadmašio sva očekivanja: od ukupno 24.000 posjetitelja tih koncerata, čak trećina - osam tisuća - kupila je za uspomenu CD s koncerta.
Kakvi su bili ti koncerti - ne znamo, ali nakon fenomenalne reakcije posjetitelja, Universal ima vrlo ambiciozne planove. A riječ je o diskografu za kojeg snimaju deseci poznatih izvođača, u rasponu od stare grade poput Eltona Johna, Stinga i Elvisa Costella, preko rock-veterana poput U2 i The Cure i šok-rokera Marilyna Mansona i Primus, do najvećih zvijezda kao što su Eminem, 50 Cent, Mariah Carey, Ashlee Simpson ili Gwen Stefani. U SAD-u Universal pokriva i najveće zvijezde klasične glazbe, uključujući Luciana Pavarottija i našeg Ivu Pogorelića. Svi su oni kandidati za izvođača čiji koncertni CD uskoro možete kupiti.

Instant Live u biti obnavlja staru, dobru praksu bootlega: nelegalnih koncertnih zapisa nastalih u kućnoj radinosti. Riječ je dakako bila o ilegalnom poslu kojeg je diskografska industrija smatrala velikom opasnošću u doba kada nije bilo MP3-a i interneta. No upravo po bootleg izdanjima mogli ste razlikovati pravog diskofila i obožavatelja od običnog konzumenta, jer piratska su izdanja nerijetko bila bolja od službenih koncertnih snimaka - ako po ničem drugom, onda po atmosferi koja je nedostajala ispeglanim, naknadno produciranim službenim izdanjima.

Instant Live CD je u biti legalni bootleg, i to sa svim vrlinama: koncerti se snimaju ne samo za miks-pultom, nego i preko mikrofona raspoređenih po dvorani; na njima možete jasno čuti reakciju publike, ali i svaku sitnu nesavršenost u izvedbi, upadicu, komentar i najave pjesama - sve one sitnice po kojima i pamtimo koncert.

Želite prijaviti greške?