Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOGRADNJA Sindikalci uspješnije pregovarali s Europskom komisijom nego Vlada

Uljanik ne mora na bubanj, nadzorni paket ostaje državi

VL
Autor
Stojan De Prato
03.12.2008.
u 17:09

Europska komisija neće zahtijevati da se Uljanik proda u paketu s ostalima, ako joj hrvatska Vlada dostavi podatke iz kojih je očito da se pulsko brodogradilište uspješno preustrojilo te da već dvije godine ne koristi državna jamstva ni nezakonite potpore. Ustvrdio je to predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Ivo Marjanović, koji je u Europskoj komisiji razgovarao s predstavnicima ureda europske povjerenice za tržišno natjecanje Neelie Kroes i opće uprave za proširenje.

Neobično je da podpredsjednik Vlade Damir Polančec u svojim dosadašnjim razgovorima s Kroesovom te podatke o Uljaniku nije iznosio, ali imat će priliku ponovno danas, kada joj, neslužbeno se čuje, ponovno odlazi u posjet.

- Kapacitet ostalih škverova mora se smanjiti zbog neravnoteže na tržištu, u odnosu na 2006., najbolju godinu u Hrvatskoj u posljednjih pet godina, kada je bilo angažirano 484.000 kompenzirane bruto tonaže (CGT). Predstavnici EK složili su se da kapacitet ne treba smanjivati ispod 400.000 CGT-a jer bi to značilo gašenje najmanje jednoga škvera, ali i za to još čekaju Vladine podatke jer su im Banski dvori, a ne Sindikat, partner u pregovorima – istaknuo je Marjanović.

SMH se ne protivi privatizaciji brodogradilišta jer, kaže, shvaća da država nema 1,5 milijarda eura za njihov preustroj, te još tri milijarde kuna za nova jamstva. Protivi se, međutim, mogućoj promjeni djelatnosti nakon prodaje i to je, čini se, jedino pitanje oko kojega se sindikalci ne slažu s EK.

Iako je Bruxelles odbio sindikalni zahtjev da se 25 posto plus jedna dionica ostavi radnicima “zbog mogućega ometanja strateških odluka ulagača”, prihvaća novi zahtjev da nadzorni paket do završetka preustroja ostane u Vladinim u rukama, kako se ne bi ponovio slučaj splitske željezare, koju novi vlasnik zalaže za kredite. Nakon preustroja, dionice bi se prvo ponudile radnicima, a onda na tržištu. Zbrinjavanje ili prekvalifikaciju mogućega viška zaposlenika EK je spreman pomoći iz europskih fondova.

Europski savez metalaca izrjekom je podupro zahtjeve SMH-a, što znači da europski škverani Hrvate ne smatraju nelojalnom konkurencijom.

Želite prijaviti greške?