Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR KRIZE

U Zagrebu konačno počele padati cijene nekretnina

02.02.2009.
u 10:57

Prema podacima koje prikuplja i analizira portal CentarNekretnina.net na uzroku od više od 150.000 traženih cijena, početak 2009. godine, čini se, donosi krizu i u sve do sada vrlo perspektivan sektor prometa nekretinama.

Na najznačajnijem tržištu - u Zagrebu, tražene cijene nekretnina bilježe lagani pad od 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, a na godišnjoj razini također bilježe pad od 0,5 posto.

Na Jadranu tražene cijene nekretnina nisu zabilježile promjenu u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle 4,9 posto.

Slijedom ovih promjena glede ponude i potražnje za nekretninama, Domenico Devescovi, voditelj portala CentarNekretnina.net, ocijenio je kako se u siječnju nastavila korekcija traženih cijena nekretnina u Zagrebu. Cijene su u odnosu na prosinac korigirane za 0,5 posto, dok su u odnosu na siječanj 2008. niže za jednak postotak.

Sve strože kreditiranje smanjuje potražnju za stanovima
Devescovi prognozira u prvom tromjesečju 2009. godine nastavak pada prodaje. Budući da većina kupaca nekretninu kupuje uz kredite banaka koje najavljuju povećanje kamatnih stopa i dodatno pooštravanje uvjeta kreditiranja, voditelj portala CentarNekretnina.net smatra da će svi oni koji „ne moraju“ kupiti nekretninu pričekati daljnje snižavanje cijena, odnosno stabiliziranje gospodarske situacije koje će potaknuti povećanje raspoloživoga osobnog dohotka i sniženje kamatnih stopa.

Oni koji, pak, krenu u stambeno zbrinjavanje, a imaju gotovine u džepu, iskoristit će nastale okolnosti za kupnju nekretnine na atraktivnim lokacijama koje će moći kupiti od prodavatelja ispod realne cijene očekujući porast vrijednosti u budućnosti.

Metropola snižava cijene?
Prema analizi Hrvatske narodne banke, iznos odobrenih stambenih kredita u trećem tromjesečju 2008. godine znatno je smanjen na godišnjoj razini. Godišnja stopa rasta stambenih kredita gotovo se prepolovila u odnosu na isto razdoblje 2007. i na kraju listopada iznosila je 13,5 posto. U metropoli se događa ono što se već godinama čeka – pad cijena. Tako je prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju iznosila je 1.994 eura/m2, što znači da je zabilježila pad od 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno 2,8 posto u odnosu na siječanj 2008.

Stanovi u središtu i dalje su najskuplji s prosječnom cijenom od 2563 eura/m2, što je čak 29 posto više od prosjeka. Prosječna tražena cijena stana u siječnju u sjevernoj (podsljemenskoj) zoni u Zagrebu je 17 posto viša od prosjeka, te 21 posto viša od cijene u naseljima na jugoistoku (Borovje, Savica...), odnosno čak 41 posto viša od prosječne tražene cijene stana u Dubravi.

Prosječna tražena cijena stana na Trešnjevci iznosi 2039 eura/m2, što je 2 posto više od prosjeka. Najniže cijene stanova su u Dubravi, gdje prosječna cijena iznosi 1662 eura/m2, što je 17 posto niže od prosjeka, odnosno 21 posto niže od stanova u novim jugozapadnim naseljima.

U odnosu na kvadrat stanova u Zagrebu cijena kuća niža je u prosjeku za 34 posto. Prosječna tražena cijena za kuće u Zagrebu i okolici u siječnju iznosila je 1316 eura/m2 što znači da je ostala na istoj razini kao i prethodni mjesec. U odnosu na siječanj 2008., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene kuća porasle su 8,9 posto.

Želite prijaviti greške?