Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Tito i jaja u istoj ravnini

14.02.2008.
u 18:53

Hrvati su ove godine uranili. Počeli su dok jaglaca još nema, u veljači. Inače je već postalo tradicijom da se oko Drugoga svjetskoga rata svađaju kad jaglaci već ostare,  u svibnju. Ali do svibanjskih okršaja ima još tri mjeseca, prošlosubotnje okupljanje ispred HNK u Zagrebu, gdje se tražila promjena imena Trga maršala Tita, bit će već daleka prošlost  i moći će se iz početka. Bio sam na tom skupu, bio je hladan kao i vrijeme u Zagrebu. Bez dramatike kakvu pamtimo s obilja skupova od 1971. godine do splitske rive.

Bez vatrenih govora, gromoglasnih skandiranja, zastava i drugog znakovlja, bez transparenata, samo određen broj tunika s rečenicom “Zločin je zločin”. Simbolični programčić - kratak govor jedne žene, povorka i krug oko HNK, prekrivanje “Zdenca života”, skidanje sadašnjeg naziva trga s improviziranog zida i stavljanje drugoga i - razlaz. Na piće pa kući.  Bilo je samo oko tri tisuće ljudi. Kažem “samo” premda sam imao dojam da ih je - neočekivano puno.

Jer, nisu to više skupovi koji obvezuju, mnogi ljudi koji se slažu s onim što se zahtijevalo nisu došli zato što se misli da će to odraditi netko drugi, netko tko je za to “zadužen”. Tako je drug Tito dobro prošao, protivnika pred HNK nije privukao ni izdaleka onoliko koliko je 1980. mrtav privukao ožalošćenih na Glavnom kolodvoru.

Iz dva razloga trebalo je malo više reći o ozračju skupa. Prvo, pokazao je da su se Hrvati jako raskomotili i politički ohladili. Drugo, izazvao je nevelike ali sasvim neprimjerene reakcije. Malo više o prvom razlogu, o hladnom komoditetu koji je u podne te subote ljude zadržao doma, u vikendici ili nekoj drugoj privatnosti.

 To je isti onaj komoditet iz kojeg na prošlim izborima nisu pružili ruku nijednoj desnoj stranci. Slika i brojnost skupa ispred zagrebačkog HNK bili su slika i brojnost glasača svih desnih stranaka (ako isključimo HDZ). Ili slika i brojnost publike s promocija knjiga Domazeta Loše, starog komunista i mladog domoljuba Tomca, akademika Pečarića i sličnih autora...

Sada nešto o nevelikim a ipak neprimjerenim reakcijama na skup koje su se protegle kroz cijeli tjedan. Za nekoliko komentatora bio je još jedan dokaz ovisnosti Hrvata o partizanskoj i ustaškoj prošlosti. Za neke komentatore, zatim za neke sudionike istodobnog, ali malobrojnog skupa s druge strane ulice gdje se veličalo Tita, te za predsjednika Mesića, ispred HNK su bili ustaše, fašisti, NDH-nostalgičari. Tko je bio tamo, mogao se uvjeriti da je skup bio ravnodušan prema samome sebi, da se, premda je kratko trajao, jedva čekalo da završi, da u njemu nije bilo nikakva naboja, da je bio pomiren sa svojom uzaludnošću.

Hrvatska je izgubila interes za sebe samu, povukla se sa svih fronti. Jedan kolega potpuno je promašio u prosudbi napisavši kako je, među ostalim, propao bojkot trgovačkih lanaca pokušan zbog divljanja cijena, “ali smo se na pitanju bremenite nam povijesti odmah našli”. “Bremenitoj povijesti” unatoč, skup ispred HNK bio je jednako mlak kao i odziv na bojkot prodavaonica: ravnodušnost građana prema pozivima na prosvjede, otpore, bojkote, neposlušnosti... je posvudašnja, radilo se o cijeni jaja ili nazivu trgova.

Političke su elite uspjele: cijeloj su zemlji nametnule osjećaj uzaludnosti koji bez krila ostavlja svaku nakanu da se izrazi nezadovoljstvo, što god bilo posrijedi. U tu uzaludnost uklapa se i očita, iako možda nenamjerna ironija s kojom je jedan tjednik preko cijele stranice uslikao sindikalca  Severa koji stisnutom šakom prijeti da će nezadovoljno građanstvo povesti - “U boj! U boj!” Prijeti s uvjerljivošću časne sestre na čiju ga je sliku i priliku Bog i stvorio.

Želite prijaviti greške?