Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razorni događaj

Velika solarna oluja mogla bi biti iza ugla

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
13.03.2019.
u 18:20

Da se ova solarna oluja dogodila danas, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na naše visoko tehnološko društvo

"Ogromna" solarna oluja koja je pogodila drevnu Zemlju pružila je snažno upozorenje da bi drugi događaj ove veličine mogao biti iza ugla. Otkrivena analizom kemikalija sačuvanih u ledu Grenlanda, oluja prije oko 2.600 godina bila je 10 puta jača od svega što je otkriveno u 70 godina modernih mjerenja, piše Independent.

Solarne oluje pokreću se bljeskovima kozmičkih čestica koje struje prema Zemlji i bombardiraju njezino magnetsko polje. Iako je do sada identificirana samo jedna oluja takve vrste, znanstvenici su rekli da postoji više dokaza da su ovi važni događaji podcijenjeni i da se hitno moramo obraniti od njih. 

-Da se ova solarna oluja dogodila danas, to bi moglo imati ozbiljne posljedice na naše visoko tehnološko društvo- kazao je dr. Raimund Muscheler sa Sveučilišta Lund.

Znanstvenici su i ranije upozoravali na razaranja koja bi mogla biti posljedica većih oluja koje pogađaju planetu, ali teško je utvrditi kada bi se ovo uistinu moglo dogoditi. Međutim, s obzirom na njihovu sposobnost uništavanja, znanstvenici kažu da se ta prijetnja mora shvatiti ozbiljno, i sa strategijama prilagodbe koje se trenutno razmatraju.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
23:12 13.03.2019.

OK al kaj je napravila ta oluja pred 2600 let, koje su posljedice ???

MI
midea
22:30 14.03.2019.

ako su znanstvenici rekli onda znamo da je sve laž !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije