Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ipo godine

Ulagači u niskom startu čekaju Facebook

'Mark Zuckerberg, founder of Facebook Inc during the internet session of the G8 summit in Deauville, France. Photo: Press Association/Pixsell'
Arhivska fotografija
07.05.2012.
u 09:00

Iako dionice Facea na slobodnom tržištu zvuče primamljivo, domaći ulagači mogli bi se dobrano pomučiti da se domognu svog dijela unosnog kolača

Mark Zuckerberg ne bi trebao imati većih teškoća u uvjeravanju ulagača na tržištu kapitala kada danas započne s promoviranjem dionica Facebooka uoči inicijalne javne ponude najavljene za 18. svibnja. Društvena mreža, kojom se koristi svaka sedma osoba na svijetu, samo je lani ostvarila profit od milijardu američkih dolara. Posljednje statistike kažu kako Facebook od svakog od svojih 900 milijuna i više korisnika zaradi između 4,69 i 4,81 dolar godišnje, dok bi godišnji rast od 44 posto za 2012. trebao uvjeriti investitore da društvena mreža nije prestala rasti.

Internetski rekorderi

Dionice Facebooka izlistat će se na Newyorškoj burzi na Wall Streetu 18. svibnja u kotaciji burze Nasdaq, a početna cijena za IPO određena je na iznos od 28 do 35 dolara po dionici. Time je vrijednost popularnog Facea procijenjena na 85 do 95 milijardi dolara. Veliki igrači na tržištu kapitala u niskom startu čekaju da na tržište bude pušteno više od deset posto dionica, a procjenjuje se da će kompanija prikupiti oko 12 milijardi dolara. Očekuje se da će ovo biti najveća početna javna ponuda internetske tvrtke, čime će Facebook premašiti Google, koji je od 2004. držao rekord s IPO-om vrijednim 32 milijarde dolara.

Zuckerberg će i dalje zadržati upravljanje kompanijom s više od 57,3 posto dionica koje ima u rukama te kroz međudioničarske ugovore, a s obzirom na to da drži 31,5 posto dionica koje su u optjecaju i, ako u javnoj ponudi postignu višu cijenu, procjenjuje se da će mladi vizionar podebljati svoje bogatstvo na 17,6 mlrd. dolara i tako dospjeti na 33. mjesto Forbesove liste najbogatijih.

No, nije on jedini omastio brk. David Choe, 36-godišnji je američki umjetnik, napravio je odličan posao kada je prije sedam godina, umjesto plaće za grafitima iscrtane zidove u Palo Altu, od Zuckerberga uzeo dionice Facebooka iako je bila riječ o projektu u povojima. Vrijednost dionica koje je spremio u džep procjenjuje se na 200 milijuna dolara. Usrećili su se i zaposlenici Facebooka, a kupnjom dionica 2009. godine svoj je imutak povećao i pjevač Bono Vox.

Samo odabranima

Iako dionice Facea na slobodnom tržištu zvuče primamljivo, domaći ulagači mogli bi se dobrano pomučiti da se domognu svog dijela unosnog kolača. Inotrgovanje moguće je preko brokerskih kuća s kojima se, nakon otvaranja računa, potpisuju brokerski i skrbnički ugovor. Moguće je i registrirati se preko inozemnih online brokera ili online banke. No, ne treba se radovati bogaćenju na Facebooku. Privatni investitori iz Hrvatske teško mogu sudjelovati u početnim ponudama dionica stranih tvrtki jer se sistem upisa dionica razlikuje od hrvatskog. Američki zakon i domaćim manjim ulagačima otežava posao jer prednost pri kupnji raste s brojem nula na računu. Vodeća svjetska investicijska društva, koja su vrlo često pokrovitelji izdanja pri raspodjeli dionica u IPO-u, preferiraju veće investitore, pa u pravilu te dionice većinom upisuju institucionalni investitori. No, to ne sprečava investitore da trguju dionicama na sekundarnom tržištu, u trenutku kad se izlistaju na jednoj od svjetskih burza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije