Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Pinjuh

U NASA-u još ne idem, a inovacija mi nije plagijat

Marko Pinjuh
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
19.01.2015.
u 23:15

Svoj projekt “Jedač plamena”, koji štedi energiju, dao je tvrtkama EU u zamjenu za potporu Centru za inovatorstvo

Osječki inovator i student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku Marko Pinjuh ipak neće u NASA-u. Iako su ga zvali iz američke svemirske agencije u tim koji bi trebao osigurati 20 godina dug boravak satelita u svemiru, mladi je inovator odlučio ostati u Hrvatskoj. No, ponuda NASA-e i dalje je otvorena te će konačnu odluku donijeti nakon studija. Novost je i da je svoj projekt “Jedač plamena”, vakuumski motor koji štedi energiju do 40 posto, dao europskim tvrtkama u zamjenu za potporu njegovu tek osnovanom Centru za inovatorstvo.

– Imao sam ponude, ali cilj mi nije bila samo prodaja i zarada. Želio sam da i drugi kroz centar dobiju priliku i potporu – poručio je Pinjuh. Demantirao je i kritičare da je njegov izum plagijat.

– Konačna potvrda moje inovacije jest činjenica da su je preuzele strane kompanije. A dobio sam i niz nagrada na natjecanjima na kojima se strogo kontrolira je li doista riječ o inovaciji – kaže Pinjuh.

>> 'Moja inovacija nije plagijat, ostajem u Hrvatskoj dok ne završim fakultet'

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
07:09 20.01.2015.

... ovaj lik je ili zdrman ili dovoljno bezobrazan za ovakve svinjarije ... niš' drugo nije ... strava ...

NA
navijala
23:57 19.01.2015.

Pogledajte na google pod imenom "flammenfresser" pa cete vidjeti stotine takvih motora,cak sa po nekoliko cilidara,a pod imenom "stirlingmotor" isto tako bezbroj takvih motora neznam po cemu bi njegov bio drugaciji i bolji kad to postoji od dvadesetih godina proslog stoljeca.

AL
alphazulu99
07:57 20.01.2015.

Hrvatska vrvi ovakvim prijevarama. Danas kada je moderno pricati o odrzivom razvoju, zelenom energijom i slicnim stvarima ovo nije usamljen slucaj. Nedavno su u Vukovaru bili predstavnici neke firme iz Svicarske koji su nesto slicno napravili. Sve prijevare u RH pa i u EU po pitanju tzv. zelene energije svode se na slijedece: Ulozis na primjer 100 kw energije po kunu, a od tih 100 kw dobijes pedeset i prodas ih po 3 kune. Znaci ulozio si 100 knu, a dobio si 300. Pogodite tko ce platiti ovih 200 kuna razlike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije