Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ako se počnu topiti...

Tibetanski ledenjaci kriju veliku opasnost: U njima pronađeno 28 nepoznatih virusa

Tibet
Foto: Getty Images
1/3
21.01.2020.
u 21:47

Ako se led počne topiti, virusi bi se mogli osloboditi u atmosferu što bi moglo imati kobne posljedice za ljude

Znanstvenici su analizirali led s tibetanske visoravni te su otkrili drevne viruse stare 15.0000 godina, a od 33 smrznuta patogena, njih 28 potpuno su nepoznati čovječanstvu.

Ako se led počne topiti, virusi bi se mogli osloboditi u atmosferu što bi moglo imati kobne posljedice za ljude, piše Daily Mail.

Topljenje ledenjaka u Tibetu mogle bi uzrokovati klimatske promjene, a ako se to dogodi, svijetu prijeti najgori mogući scenarij, upozorili su kineski i američki znanstvenici.

Naime, ljudski imunitet nije otporan na te viruse jer su mu potpuna nepoznanica, a topljenjem leda otići će ravno u atmosferu.

Znanstvenici su bušili 50 metara duboko u ledenjak kako bi analizirali ima li zarobljenih patogena u njima. Bušenje je trajalo pet godina, a virusi koje su otkrili potpuna su nepoznanica. Neki su, kažu znanstvenici, vjerojatno potpuno bezopasni, no drugi su pak potencijalno smrtonosni.

VIDEO Prosvjed zbog klimatskih promjena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije