Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radi i bez dodira

Testirali smo Samsung Galaxy S4 – najpametniji telefon na svijetu

'samsung-galaxy-s-4-white-three-u'
''
29.04.2013.
u 10:30


Napokon je stigao jedan smartphone koji ne treba puniti baš svaki dan. S4 može istodobno snimati prednjom i stražnjom kamerom, što zna biti štosno

Vrlo dobar, četiri! Samsung sada muče iste muke koje su prije morile Apple: kada imate najbolji mobitel na svijetu, što možete napraviti da bi njegov nasljednik bio još bolji? Galaxy S u svojoj trećoj inkarnaciji gotovo je jednoglasno proglašen najboljim mobitelom na svijetu, a čak je i na američkom tržištu uspio oduzeti primat dotad nedodirljivom iPhoneu. Na Samsungu je sad da kapitalizira taj ugled u stručnim krugovima i postane globalno prodavaniji od iPhonea; ta će čast vjerojatno pripasti Galaxyju S4.

Ekran veći, mobitel manji

Ali kako napraviti još bolji mobitel od najboljeg? Apple je imao recept za to: nakon što ga je napustio inovatorski duh Stevea Jobsa, više nije riskirao s radikalnim otklonima od pobjedničkog modela, nego bi svaki novi iPhone samo nakrcao novim tehnologijama (kako bi dostigao konkurente koji su ih već uveli) i dodao pokoju "cvebu" koju drugi nemaju. Čini se da je Samsung vrlo slično zamislio svoj Galaxy S4. Na prvi pogled, gotovo ga je nemoguće razlikovati od prethodnog modela S III. Najveće su razlike u jačem procesoru, bržim čipovima te boljem ekranu i kameri – a nijedna od njih ne donosi suštinsku promjenu. Tako je gotovo nemoguće osjetiti bilo kakvu razliku u brzini rada jer su i stari modeli radili tako brzo da se sve što poželite napraviti na Androidu odvija gotovo trenutačno. Ekran je nedvojbeno bolji, veći i oštriji nego na S III – ali razlika opet nije tako velika da bi se na prvi pogled vidjelo veliku razliku u odnosu na druge udarne modele. No zato kamera snima upadljivo bolje fotografije.

Samsungu treba odati priznanje što je na S4 stavio veći ekran nego na prethodnika (okruglo 5"), a mobitel je ipak manji – štoviše, lakše ga je koristiti jer je tanji i lakši. No to ujedno znači da je i plastika još laganija: ako ste starim Galaxyjima zamjerali što su djelovali krhko u odnosu na iPhone, ovom ćete još teže oprostiti, tim prije što S4 djeluje jeftino naspram aluminijskog tijela HTC-a One i vodootporne Sony Xperije Z obložene staklom i sprijeda i straga. No zato je Samsungovu mobitelu moguće zamijeniti i bateriju i nadograditi memoriju – za razliku od tri navedena rivala. Sjajna vijest je da S4, uz veću snagu i veći ekran, ima i jaču bateriju koja traje osjetno dulje u odnosu na S III, a još više u odnosu na iPhone i ostale – konačno jedan smartphone koji ne treba puniti baš svaki dan!

Malo fali do ocjene 5

To je jedna od onih "sitnih" prednosti ovog mobitela koju ćete otkriti usput, tijekom korištenja, zajedno s gomilom mogućnosti među kojima ćete sigurno naći nešto bez čega kasnije nećete moći zamisliti život. Da je još donio neku stvarno revolucionarnu novost, S4 bi bio za pet – ali i ovako je najbolji mobitel na svijetu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije