Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanzemaljsko more

Tajna Krakena: Zašto Amerikanci šalju podmornicu na Saturn?

NASA podmornica
Foto: YouTube screenshot
1/2
26.02.2018.
u 17:47

Tekuća površina na Titanu znatno se razlikuje od one na Zemlji te se umjesto morske vode sastoji od ledene mješavine metana i etana...

Američka svemirska agencija (NASA) u bliskoj budućnosti planira na Titan poslati robotsku podmornicu kako bi istražila izuzetno hladne morske površine spomenutog Saturnova mjeseca. Riječ je o jedinom svemirskom tijelu koje uz Zemlju na svojoj površini ima tekućinu.

Znanstvenici su testirali sondu veličine kante u laboratoriju u kojem su simulirali uvjete iz spomenutog Kraken Marea (veličine 155.000 četvornih kilometara), kako se zove more na Titanu. Tekuća površina na Titanu znatno se razlikuje od one na Zemlji te se umjesto morske vode sastoji od ledene mješavine metana i etana, a temperature se kreću na oko minus 184 stupnjeva Celzijusa.

Ono što najviše zanima znanstvenike jest kako noću ugljikovodični morski plamen djeluje u interakciji s atmosferom na Titanu, koju čini više od 98 posto dušika. 

- Za razliku od Zemlje, taj se dušik zapravo značajno otapa u oceanima na Titanu - izjavio je inženjer sa Sveučilišta Washington State, Ian Richardson, za Live Science.

Nakon odobravanja misije lansiranje se planira za sredinu 2030-ih dok se dolazak u Saturnov sustav predviđa u kasnim 2030-im ili ranim 2040-ima.

NASA podmornica
1/7

 

Komentara 7

IM
Immanuell
19:50 26.02.2018.

Čini mi se da sam vidio neku vrstu propelera za pogon...... Nisam siguran, ako jesu propeleri, zanima me kako su postigli rotaciju pri - 184 C?!

JU
jurajuric116
22:33 26.02.2018.

ova priča s propelerima im nebu prešla na ovak niskim temperaturama. a i ovi pokusi s kantom su zakon. el to oni nas lagano?

HA
hacker
15:37 27.02.2018.

Da, čitao sam i ja taj strip o Zagoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije