Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum

Ruđer i Algebra zajedno do stručnjaka i EU novca

Institut Ruđer Bošković
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
22.05.2019.
u 16:16

Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurentna na svjetskom tržištu

Institut Ruđer Bošković, utjecajna znanstvena institucija, i privatno učilište Algebra postali su partneri s ciljem jačanja obrazovanja i zapošljavanja, poticanja tehnološke izvrsnosti i međunarodne suradnje. Sporazum su potpisali David Matthew Smith, ravnatelj IRB-a, te Mislav Balković, dekan Algebre.

U području zapošljavanja partnerstvom se regulira mogućnost zapošljavanja Algebrinih studenata na projektima Instituta, kao i znanstvenih radova i zapošljavanja na Institutu. Kada se pak radi o obrazovanju, znanstvenici IRB-a sudjelovat će na provedbi kolegija poput analitike u oblaku i strojnog učenja. Time se studentima Algebre otvaraju vrata za sudjelovanje u istraživanjima računalstva visokih performansi (HPC) na Institutu. Ovaj dio je već pokrenut u praksi jer troje stručnjaka IRB-a od veljače već prenosi znanja studentima računalstva na Algebri.

Ništa bez superračunala

Partnerstvom se potencira suradnja znanosti i gospodarstva, tako sporazum podrazumijeva i projekt pokretanja HPC akademije, zajedničkog obrazovnog programa kroz koji će računalni stručnjaci moći stjecati znanja o korištenju, softverskoj izgradnji i administraciji računalnih sustava visokih performansi, kaže.

– Četvrta industrijska revolucija temelji se na računalstvu visokih performansi. Oni koji ostanu izvan tih trendova ostat će na samom začelju svjetskog gospodarstva. Hrvatska treba stvoriti suvremenu tehnologiju i stručan kadar kako bi bila konkurenta na svjetskom tržištu inovativnosti te kako bi zaustavila odljev mozgova. Institut je stvarao HPC tehnologiju koja prati strateške standarde EU, a izvrsnost tehnologije potvrđuju i brojni konkurentni projekti. U ovoj simbiozi svatko dobiva, IRB potreban kadar i stručnjake, Algebra mogućnost provedbe praktičnog dijela nastave i zajedničku prijavu na projekte EU, a gospodarstvo će imati korist od novih znanja i proizvoda – izjavio je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

U gospodarski segment suradnje, uz Institut i Algebru, dodatno je uključeno i Sveučilište u Rijeci sa svojim stručnjacima i superračunalom Bura. Područje superračunalstva, tj. high performance computing predstavlja infrastrukturu bez koje je već danas nezamisliva obrada velikih količina podataka u realnom vremenu, strojno učenje ili provedba simulacija.

– Sporazumom pokrećemo suradnju javne i privatne znanstvene institucije, kako u cilju osnaživanja Algebre i Instituta tako još više i osnaživanja hrvatskih tvrtki. Suradnja će omogućiti da u gospodarstvo plasiramo još kvalitetnije mlade stručnjake – izjavio je doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Algebre, i dodao: – Ova suradnja ima i dodatni strateški predznak s obzirom na to da je za nedavno doneseni EU program “DigitalEurope” odobreno čak 2,7 milijardi eura. Za projekte unapređenja i implementacije računalstva visokih performansi u gospodarstvu moći će aplicirati funkcionalni EU Digital Innovation HUB-ovi, kao što je Algebra LAB pa je sada jasno da smo stvorili savez koji bi trebao biti prilično konkurentan kada se otvore prijave.

Projekt u mikrobiologiji

– Europa izgrađuje superračunalo EuroHPC, što je investicija vrijedna oko milijardu eura. Prepoznali smo da ne postoji sustavna i sveobuhvatna edukacija za korištenje takvih velikih i složenih računalnih mogućnosti, čak ni na razini EU. Stoga smo pokrenuli HPC akademiju. Zbog uspješne realizacije integrirali smo tri neophodne institucije, IRB i Algebru, dok Sveučilište u Rijeci sa superračunalom Bura nudi neophodnu infrastrukturu – naglasio je dr. sc. Karolj Skala.

Jedan od prvih primjera znanstvene suradnje zajednička je prijava projekta “Struktura i funkcija mikrobnih zajednica kao karika koja nedostaje pri procjeni stanja okoliša u obalnim zonama pod antropogenim opterećenjem”, čija je voditeljica dr. sc. Ines Sviličić Petrić (Laboratorij za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju na IRB-u), a u sklopu kojega će Zlatan Morić, nastavnik i znanstvenik na Visokom učilištu Algebra, biti zadužen za podatkovnu analizu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije