Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
voda na Marsu

Pronađena su četiri korita uskih rijeka, u njima teče slana voda

Mars
Foto: NASA
1/2
29.09.2015.
u 11:00

Ne treba sumnjati da će ovo otkriće osigurati dodatna sredstva i ubrzati plan svemirske agencije prema kojem bi se prva letjelica s ljudskom posadom trebala iskrcati na Mars 2039. godine

Na Marsu je nađena tekuća voda u obliku rijeka i potoka koji se povremeno slijevaju niz obronke marsovskih planina! Ovo epohalno otkriće objavila je američka svemirska agencija NASA na jučerašnjoj izvanrednoj konferenciji za medije koju su pratile tisuće ljudi diljem svijeta.

Budući da je voda jedan od ključnih elemenata za život, njen pronalazak na Marsu otvara mogućnost da je na Crvenom planetu nekada postojao, ili čak još uvijek postoji, neki oblik živih bića. Da je NASA pronašla vodu na Marsu, i to vodu koja povremeno protječe površinom planeta, doznalo se i nekoliko sati prije službene objave u sjedištu svemirske agencije. Naime, na stranicama EPSC-a, Europskog planetarno-znanstvenog kongresa, jučer tijekom dana pojavio skraćeni rad grupe znanstvenika s temom “Spektralni dokazi hidratiziranih soli i sezonskih rijeka na Marsu”. U grupi autora koji su prijavili svoj rad nalaze se i znanstvenici koji sudjeluju u NASA-inu programa istraživanja Marsa i koji su bili najavljeni kao sudionici tiskovne konferencije.

Voda zasićena solima

Na Crvenoj planeti su pronađena korita četiri povremene rijeke sastavljene od desetaka potoka na toplijim dijelovima Marsa, a koje se s vremena na vrijeme pojavljuju i teku na površini Crvenog planeta.

Ne radi se ovdje o čistoj vodi, koja vrlo brzo isparava ili se smrzava na površini Marsa, već o svojevrsnoj “bočatoj vodi” zasićenoj solima, koja je puno manje podložna utjecaju temperatura. Zbog sulfata i klorida koji su već uočeni na površini Crvenog planeta, voda koja sadrži ove elemente ima drastično nižu točku smrzavanja, a procjenjuje se kako ostaje u tekućem stanju na ekstremno niskim temperaturama, čak do -73 Celzijeva stupnja. Ujedno, ovakva voda ima i smanjenu razinu isparavanja, kao i higroskopna svojstva, odnosno mogućnost privlačenja atmosferske vlage. Sve ove karakteristike otvaraju mogućnost da se povremeno na površini Crvenog planeta stvaraju tekuće rijeke slane vode.

Zasad su, prema objavljenom znanstvenom sažetku koji analizira prikupljena saznanja, pronađena četiri korita takvih uskih rijeka u kojima povremeno teče slana voda. Izvorišta su na Marsovim planinama, a one teku nizbrdo po strmim, relativno toplim obroncima. Nakon nekog vremena iščezavaju. Rijeke ne postoje neprestano na površini Marsa, već se pojavljuju i nestaju, po nekoliko puta u jednoj Marsovoj godini. Sva korita rijeka pronađena na Marsu usmjerena su prema ekvatoru planeta, nijedno korito ne teče prema polu Marsa, a područja na kojima se one nalaze imaju relativno dobar položaj u odnosu na stabilnost površinskih temperatura. Područja kroz koja teku rijeke imaju površinsku temperaturu između -3 i -23 Celzijeva stupnja, iako je temperatura tla neposredno ispod površine znatno hladnija. Ove karakteristike upućuju na činjenicu da soli pomiješane s vodom znatno smanjuju točku smrzavanja, što omogućava održavanje tekućica i na (po zemaljskim mjerilima) ekstremno niskim temperaturama.

Ono što još znanstvenicima NASA-e uvijek nije jasno jest porijeklo ove vode, posebno ako se uzme u obzir izrazito suha klima na Crvenom planetu i njegovoj površini. Voda bi se mogla formirati od površinskog ili leda ispod površine, iako je postojanje ovako velikih ledenih naslaga u tim područjima malo vjerojatno. Druga mogućnost je da se rijeke formiraju djelovanjem higroskopnih soli koje privlače vlagu iz atmosfere, no nije jasno na koji način soli mogu privući toliku količinu vode da formiraju sezonske rijeke tekućice. Treća teorija navodi kako je riječ o sezonskom otpuštanju voda zasićenih solima, ali teško da bi se ovo moglo događati na vrhovima planina.

Iskorak u istraživanju

Kako god bilo, NASA-ino otkriće golem je iskorak u istraživanju svemira, posebno važan u potrazi za mjestima gdje bi mogao, ili gdje je u prošlosti mogao postojati neki oblik života. Prema nekim teorijama, na Marsu je u prošlosti postojalo i more veličine Atlantskog oceana. Budući da se ovoga trenutka pet letjelica lansiranih sa Zemlje nalazi u orbiti oko Marsa, dok dva rovera koja se nalaze na njegovoj površini, Opportunity i Curiosity, neprestano istražuju šaljući rezultate i fotografije na Zemlju, ne treba sumnjati da će porijeklo vode uskoro biti objašnjeno. Postojanje vode otvara cijeli niz mogućnosti za znanstvena istraživanja, prikazuje Mars u sasvim drukčijem svjetlu. Sada kada je voda na Crvenom planetu pronađena, ne treba sumnjati da će svemirska agencija dobiti dodatna sredstva za istraživanje ovog planeta, što bi trebalo ubrzati planove za njegovo osvajanje. Naime, NASA u ovome trenutku prvu letjelicu s ljudskom posadom planira iskrcati na Mars 2039. godine. Znanstveno otkriće ovog tipa zasigurno će osigurati dodatna financijska sredstva i ubrzati cijeli proces. Jer bez vode, Mars je samo jedan od nama susjednih planeta u Sunčevu sustavu. S vodom na površini stvar je sasvim drukčija. To je onda planet na kojem je, barem u teoriji, moguć neki način života, pa čak i kolonizacije.

>> NASA: Na Marsu postoji tekuća slana voda. Moglo bi biti života

>> Prva ljudska misija na Crveni planet sletjet će 2039. i ostati na njemu mjesec dana

Komentara 2

AR
Archangel711
09:12 03.10.2015.

Svaki put kad NASA upadne u financijske probleme izbace neku senzaciju koju nitko drugi nemože provjeriti ili potvrditi

JO
josmalopanestalo
10:57 03.10.2015.

gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije