Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za fiziku

Predstavljen projekt Centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore vrijedan 38 milijuna kn

Na Institutu za fiziku predstavljen projekt financiran iz EU fondova
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
1/6
01.02.2018.
u 17:16

Korisnik projekta je Institut Ruđera Boškovića (IRB), odnosno njegov ZCI CEMS, a partneri su Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci te KONČAR- Institut za elektrotehniku d.d.

Projekt Znanstvenoga centra izvrsnosti (ZCI) za napredne materijale i senzore (CEMS) pod nazivom "Potpora vrhunskim istraživanjima centra izvrsnosti za napredne materijale i senzore" vrijedan 38 milijuna kuna, predstavljen je u četvrtak na Institutu za fiziku, a u cijelosti je financiran novcem Europskoga fonda za regionalni razvoj.

Korisnik projekta je Institut Ruđera Boškovića (IRB), odnosno njegov ZCI CEMS, a partneri su Institut za fiziku, Prirodoslovno-matematički fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci te KONČAR- Institut za elektrotehniku d.d.

Petogodišnji projekt - za razdoblje od 1. studenoga prošle godine do 1. studenoga 2022. - odnosi se na jačanje kapaciteta za razvoj eksperimentalnih istraživanja u području fizike materijala i šire, a njime će se bitno modernizirati oprema te proširiti ekspertiza novih generacija znanstvenika. Svrha projekta je stabilno i dugotrajno podupirati vrhunska istraživanja što je i jedan od zacrtanih ciljeva CEMS-a, a zadaća mu je sinteza naprednih materijala i struktura, posebno onih koji se mogu primijeniti i u drugim domenama temeljne i primijenjene znanosti, a time se stvara podloga za inovacije i transfer tehnologija.    

Zaposlit će se 14 novih mladih stručnjaka, a na projektu će raditi više od 40 stručnjaka

Govornici, koji su se osvrnuli na projekt i poduprli njegovu svrhu i cilj, istaknuli su i podatak da će se na projektu zaposliti 14 novih mladih stručnjaka, za koje su osigurana i financijska sredstva za školarine, te za daljnja usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Jedan od govornika bio je i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo koji je izrazio zadovoljstvo što će 14 mladih znanstvenika dobiti posao i moći se radno usavršavati na kvalitetnim znanstvenim projektima. Prskalo je istaknuo kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) izrazito zainteresirano za projekte poput ovoga CEMS-ova, podsjetio je i na tradiciju znanstvenih istraživanja u Hrvatskoj za koju smatra da je posebno važna jer je uvjeren da bez znanosti nema razvoja. Zato, ustvrdio je, znanstveni centri izvrsnosti moraju postojati, ali i naći put do tržišta.   

Predsjednik Uprave KONČAR Instituta za elektritehniku dr. Siniša Marijan objasnio je kako je tom institutu važna suradnja na projektu kako bi se učinio iskorak prema konkurentnim proizvodima, odnosno ojačala suradnja znanosti i gospodarstva.

Dragan Jakšić, pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, podsjetio je kako to ministarstvo upravlja Operativnim programom Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u okviru kojega je Republici Hrvatskoj na raspolaganju više od 6,8 milijarda eura, a kada se tomu pridoda obvezno sufinanciranje provedbe operativnoga programa iz proračuna Republike Hrvatske, njegova ukupna vrijednost raste na više od osam milijarda eura za projekte koji se ulažu, ili će se uložiti, u Hrvatsku do 2023.

Istaknuo je kako je natječaj u sklopu kojega je i ovaj projekt bio jedan od prvih koje je ministarstvo raspisalo, a njegov rezultat bio je više od 80 milijuna bespovratnih kuna za deset ZCI-ja, među kojima je i CEMS.

Akademik Jakšić: Znanost ne može živjeti samo od EU novca

Projekt je predstavio akademik Milko Jakšić, predstojnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a. Rekao je da će na projektu raditi više od 40 stručnjaka zaposlenih u drugim zavodima a koji sudjeluju i u radu centra. Uz adaptacije prostora laboratorija, od kojih se dva nalaze na IRB-u, a jedan na Institutu na fiziku (IF), projektom će se omogućiti i milijunska ulaganja u opremu sve četiri jedinice ZCI-ja.

Objasnio je da se neće nabavljati samo gotovi uređaji vrlo određene i ograničene namjene, nego će biti nabavljene i različite komponente koje će se iskoristiti za različita unaprjeđenja i dizajn novih vrsta uređaja potrebnih u određenim fazama istraživanja, te će tako domaći stručnjaci izgraditi i jedinstvene uređaje koji će omogućiti jedinstvena i svjetski kompetitivna istraživanja na IRB-u i IF-u.

Uz iscrpne podatke o projektu, akademik Jakšić poručio je i mjerodavnom minstarstvu da "skrbi o tomu da znanost u Hrvatskoj ne može živjeti samo od europskoga novca".

CEMS je jedini nacionalni ZCI iz područja prirodnih znanosti s dominantnom orijentacijom na eksperimentalna istraživanja u kojemu znanstvenici provode istraživanja u četiri istraživačke jedinice: fizika i tehnologija ionskih snopova, novi funkcionalni materijali, grafen i srodne dvodimenzionalne strukture, te fotonika i kvantna optika.

Nakon uvodnoga dijela znanstvenici su nastavili inicijalni sastanak na kojemu će do kraja dana predstaviti projektne aktivnosti.

Komentara 1

MI
miso
00:45 02.02.2018.

Lijepo! Ovdje će, koliko vidim, uz materijale sigurno biti zanimljivo i uvođenje nove fizikalne veličine nazvane "vrsta tvari" čija je mjerna jedinica "boscovich", označena slovom B. Pri tome je 1 B=0.007 295 357 233, pa posljednji element periodne tablice imama vrijednost Soddyjevog broja S=137 B= 0.999464 (blizi 1), a klorofil (C55-H72-O5-N4-Mg) primjerice S=482.041004820622 B ili S=3.51666. Treba im poželjeti svaku sreću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije