Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pametni medo

Zagrepčanke osvajaju svijet! Ovaj plišani medvjedić iz Hrvatske senzacija CES-a

Plišani medo
21.01.2014.
u 12:20


Igračka Teddy The Guardian prati dječje vitalne znakove pomoću senzora - otkucaje srca, tlak, temperaturu; ugledni urednik Tim Stevens s portala Cnet proglasio je naš proizvod najzanimljivijim na najvećem sajmu potrošačke elektronike, CES-u u Las Vegasu

Nakon što je Europska komisija lani njihovu aplikaciju IDerma proglasila jednim od 10 najboljih hrvatskih projekata čime su nas predstavili uoči ulaska u EU, mlade inovatorice i poduzetnice, Zagrepčanke Josipa Majić i Ana Burica, osvajaju svijet drugom inovacijom - plišanim medvjedićem Teddy the Guardian.

Riječ je o medvjediću namijenjenom bolesnoj djeci jer pametna igračka prati dječje vitalne znakove pomoću senzora i zbog toga ju je odlično smjestiti u bolnicu jer mjeri otkucaje srca, tlak, saturaciju kisikom, temperaturu... Predstavljen je prije desetak dana na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu.

Medicinske sestre se i inače služe medvjedićima kako bi umirile djecu prije nego što počne pregled jer su bolnice oduvijek stresno mjesto za najmlađe

Josipa Majić

Ideja iz zdravstva

- Medicinske sestre se i inače služe medvjedićima kako bi umirile djecu prije nego što počne pregled jer su bolnice oduvijek stresno mjesto za najmlađe. I tako smo pomislile, kako možemo sve informacije iskoristiti kako bi koncept funkcionirao, rekla je Josipa Majić glavnom komentatoru najvećeg tech portala Cneta Timu Stevensu koji je upravo ovaj hrvatski proizvod proglasio najzanimljivijim na sajmu.

Medvjedić Teddy funkcionira tako da mu se na nekoliko sekundi stisne desna šapa, a aplikacija koju su osmislile djevojke odmah šalje podatke o zdravstvenom stanju na pametni telefon ili gadget. Sva učitanja su povezana s korisničkim profilom pa je tako posve jednostavno pratiti prijašnje podatke pacijenta. Elektronički dijelovi medvjedića zaštićeni su silikonom kako djeca ne bi bila u kontaktu s elektronikom, ali i zbog pranja jer je nužno da se igračka može lako dezinficirati.

Odlična prodaja

Cijena medvjedića koji već ima odobrenje američke Food and drug agency je oko 230 američkih dolara. Dosad su prodale 2800 komada. Osim individualnog uspjeha dviju mladih inovatorica, Teddy the Guardian je ujedno i veliki domaći uspjeh jer je Hrvatska prvi put u povijesti imala prisutne izlagače na ovako uglednom sajmu koji se prvi put održao 1967. godine u New Yorku.

Startup Teddy the Guardian u Las Vegasu predstavljen je u sklopu Eureka Parka, najbrže rastućeg segmenta sajma gdje tvrtke u nastajanju iz cijelog svijeta predstavljaju svoje inovacije.

Komentara 7

DU
Deleted user
13:27 21.01.2014.

Bravo!

Avatar politicar_nije_zanimanje
politicar_nije_zanimanje
13:27 21.01.2014.

"saturaciju kisikom" - kaže se zasićenje kisikom !! Stvarno, ali stvarno ajde nađite nekoga tko zna prevesti tekst sa engleskoga ili barem ga napisati pravilno...

DU
Deleted user
13:29 21.01.2014.

Bravo za Josipu i Anu i ostatak, većinom ženske ekipe. Jako su ne razveselile jer pokazuje da u Hrvatskoj mogu izrasti i pametne žene, a ne samo one koje misle da im je domet biti mama i kuharica jer za ostalo pamet, kažu, žene nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije