Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prelazak na nove frekvencije

Odašiljač Sljeme prvi koji je prešao na novi sustav odašiljanja: Evo što to znači za gledatelje

Odašiljač Sljeme
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
10.09.2019.
u 00:30

Sljeme počelo odašiljati HD Uvođenje novog sustava DVB-T2/HEVC omogućuje TV nakladnicima odašiljanje programa u HD kvaliteti

Pokrenuto je odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom multipleksu M2 u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja videosignala, priopćili su iz Odašiljača i veza (OIV). Dakle, počeo je prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav. Što to znači za gledatelje i korisnike zemaljske digitalne televizije?

Novi sustav odašiljanja omogućuje kvalitetniju sliku, odnosno HD programe. Gledatelji mogu naći HD programe pokretanjem pretraživanja na svojem prijamniku, uz uvjet da je prijamnik DVB-T2 HEVC kompatibilan, a u stambenim zgradama potrebno je dodatno prilagoditi zajednički antenski sustav, ističu iz OIV-a.

Ako ga ne prilagodite, i dalje možete gledati TV “po starom”. OIV će, naime, tijekom godine u potpunosti sve odašiljanje prebaciti na novi sustav, a stari će biti isključen 1. srpnja 2020. Do tada građani koji koriste zemaljsku televiziju imaju vremena za prilagodbu. Ako posjedujete TV prijamnik koji nema ugrađenu mogućnost DVB-T2 sustava, morat ćete nabaviti set top box koji će vam omogućiti prijam novog signala. A ako planirate kupnju novog televizora, obvezno pazite da novi TV ima već ugrađenu mogućnost DVB-T2 sustava i HEVC standard kodiranja videosignala.

Oni koji ne koriste zemaljski digitalni TV, nego su pretplatnici nekog operatora te imaju IPTV ili kabelski TV ili satelitski prijam, ne moraju činiti ništa jer se na njih ne odnosi promjena sustava.

Udio broja korisnika koji televiziju prate isključivo preko zemaljskih odašiljača prema procjenama iznosi 70 posto, posebice jer mnogi zemaljski TV koriste za drugi i svaki daljnji TV. Uvođenje novog sustava DVB-T2/HEVC omogućuje TV nakladnicima odašiljanje programa u HD kvaliteti. 

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Hazl113
Hazl113
08:42 10.09.2019.

Totalno nepotrebno. Bio bi dovoljan i DVB-T2. Ovako barem 30% gledatelja mora u kupovinu novog televizora, ili samostalnog prijemnika. Bit će otpada kao u prići, a RH nema adekvatno zbrinjavanje takvog otpada. Neće ništa biti više TV programa nego ih sada gledamo zemaljskim putem. DVB-T2 Hevc je zamišljen za UHD ili 4K kvalitetu slike, a mi ćemo 10 god. dok traje koncesija imat max. HD kvalitatu. Siguran sam da ove male TV kuće neće imat HD, već SD kao i do sada, jer je koncesija dosta skuplja. Tako i onako sva manji broj ljudi gleda TV programe preko odašiljača. Taj broj će sve više padat. Ne znam da li postoji neka statistika, koliko korisnika gleda programe preko odašiljače, jer gledajući zgrade, barem 70% je antena po krovovima manje nego prije 10 god.

ZN
znam
08:42 10.09.2019.

Treba ulagati u fiber optics infrastrukturu jer je to jedini pravi put razvoja tehnologije. Za prijenos informacija bezicno koristi se milijun puta vise energije nego sa kabelom.

CV
cvikcange
08:51 10.09.2019.

Bez veze. Nepotrebno. Imam 4k uhd tv, ma koja viša kvaliteta?! Za to bih trebao plaćati veću brzinu kablovskom provideru. Ali treba klepit seljane (ne mislim na seljobere, već žitelje sela) i one na vikendicama. Mogli su, trebali su i pri prvoj digitalizaciji ostaviti stari analogni signal, a ne ovako ljude prisiljavati na trošak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije