Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatnost

Nove verzije Androida upozoravat će vas i na curenje podataka

Android
27.11.2019.
u 14:16

Mnogi se korisnici bune zbog oglasa koji ih prate na internetu, a Google se brani da svatko može ugasiti personalizaciju oglasa. Ali tada dobijete one općenite

Znam gdje si bio prošlog ljeta. Ali i sinoć i prije dva dana, a evo i koje si sve gradove posjetio prošli mjesec. A sada bolje izbjegni križanje Držićeve i Vukovarske, ako misliš na vrijeme stići na posao... Otprilike tako izgleda dio našeg odnosa s Googleom. Veliki internetski divovi znaju više o nama od naših obitelji ili najboljih prijatelja. Toga smo često svjesni tek naknadno kada se javno pojave neke informacije za koje smo mislili da su tajne. Sedamdeset milijuna ljudi svaki mjesec unutar Googleova računa (Google Account) provjerava informacije o sebi u aktivnostima koje Google snima, a više od polovice ih izbriše barem neki od spremljenih podataka bilo da se radi o lokacijama koje su posjetili, povijesti surfanja ili nekoj drugoj informaciji. Debate o gubitku privatnosti i sigurnosti osobnih podataka traju godinama. Googleovi servisi poput tražilice, pretražitelja Chromea, Googleovih karata ili Android operativni sustav globalno su dominantni alati pa ne čudi da je ta kompanija često pod povećalom upravo zbog privatnosti.



Privatnost iz srca Europe

Poznate su velike borbe Europske unije i Googlea oko zaštite privatnosti, ali manje je poznato da Google upravo u Europi, i to u Münchenu, ima veliki istraživački centar zadužen za izradu alata za bolju sigurnost korištenja interneta i čuvanje podataka korisnika – Google Safety Engineering Center (GSEC).

– Naš münchenski tim je 2015. godine napravio aplikaciju Google Account koja je postala središnje mjesto za podešavanje postavki privatnosti svih naših korisnika. Svaki dan koristi je više od 20 milijuna korisnika. Google je izgrađen na povjerenju korisnika. Oni koriste našu tražilicu jer vjeruju da će dobiti korisne i relevantne rezultate – kaže nam Stephan Miklitz, direktor inženjera GSEC-a. No, iako korisnici vole Googleove proizvode, ne znači da mnoge ne iritiraju vječni oglasi koji ih bombardiraju, posebno kada se čini da neki od tih oglasa kao da nas jako dobro poznaju.

Personalizirani oglasi

– Da, mi isporučujemo oglase, ali radimo to kako bismo svima mogli nuditi naše usluge besplatno. Neki od tih oglasa su personalizirani, ali tu je opciju moguće isključiti. Pozivam korisnike da isprobaju obje varijante i provjere koje im je iskustvo bolje. Većina naših oglasa vezana je uz kontekst, dakle uz ono što upisujete u tražilicu. Ako pretražujete strojeve za pranje rublja, velika je šansa da ga planirate kupiti, ne trebaju nam za to nikakvi vaši osobni podaci da vam isporučimo relevantne oglase – zaključuje Mikltiz.

Google je u listopadu lansirao mogućnost anonimnog korištenja Googleovih karata što je odmah postalo hit među korisnicima. Inženjerka Janina Voigt iz GSEC-a objašnjavala nam je kako Google koristi matematiku i skrivanje korisnika u masi sličnih podataka kako bi im zagarantirao anonimnost. Googleova anonimizacija koristit će se i u popisu stanovništva u SAD-u sljedeće godine. A Googleova šefa sigurnosti platforme Android, Renea Mayrhofera pitali smo možemo li imati povjerenja u naše mobitele.

– U svojim akademskim godinama često sam se isto to pitao, a to je jedan od razloga zašto sam i došao u Google. Mislim da smo došli do faze da možemo mobitelima povjeriti naše podatke. Trebalo je neko vrijeme da dođemo do te faze, ali danas to doista vjerujem. S novim Androidom 10 imamo enkripciju podataka i na mobitelu i u tranzitu podataka – kaže Rene Mayrhofer. Priznaje da postoji mogućnost da podaci cure kroz neke aplikacije, ali kaže da se radi i na tom rješenju:

– Kao što vas Android upozorava na aplikacije koje crpe bateriju, radimo na rješenju koje bi upozoravalo i na transfer podataka u pozadini. Pokušali smo to ubaciti u Android 10, imamo prototip, ali potrebno je još dorade, u sljedećim verzijama Androida mogli bismo to uključiti – otkriva Mayrhofer. U međuvremenu nije zgorega u postavkama provjeriti koja vam je aplikacija aktivna iako je ne koristite...

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije