Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjajan uspjeh

Veliki uspjeh hrvatskog znanstvenika! Nenad Šestan uspijeva oživjeti tkiva koja je medicina smatrala mrtvima

Zagreb: Nenad Šestan, profesor neuroznanosti, komparativne medicine, genetike i psihijatrije
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
03.08.2022.
u 23:36

Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u.

Vodeći hrvatski neuroznanstvenik, profesor na Yaleu dr. sc. Nenad Šestan ostvario je još jedan sjajan uspjeh. Naime, nakon što je uspio vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje, sada je to uspio učiniti i s drugim organima svinje. O tom velikom uspjehu na svom se facebook profilu osvrnuo i znanstvenik Igor Rudan.

Nenad Šestan sa Sveučilišta Yale u SAD-u proteklih je nekoliko godina doživio eksploziju rezultata svojih istraživanja mozga. Iako je u globalnoj znanstvenoj zajednici poznat po raznim uspješnim molekularnim i genetskim istraživanjima moždane funkcije, po kojima je već izborio dominantnu poziciju kao vodeći neuroznanstvenik današnjice, odnedavno je njegova karijera krenula sasvim neočekivanim putem.

Naime, uspio je vratiti neke moždane stanice u život nekoliko sati nakon smrti svinje. Sada je unaprijeđenim postupkom to uspio učiniti i s drugim organima svinje. Ovaj prodor briše granice između živog i neživog koje su bile uvriježene stoljećima u patologiji i sudskoj medicini. Tekućina koju je nazvao OrganEx mogla bi se sada upotrijebiti u transplantacijskoj medicini i jako povećati raspoloživost organa za doniranje, ali i čuvati srce ili mozak zahvaćene srčanim ili moždanim udarom od oštećenja, piše Rudan.

27.02.2020., Zagreb - Akademik Igor Rudan dao je izjavu o koronavirusu, a nakon toga na Edward Bernays University Collegeu odrzao je predavanje studentima. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Lijepo je u ovom članku New York Timesa vidjeti da o ovom otkriću govore tri hrvatska znanstvenika koji su bili članovi tima: uz Nenada Šestana, komentare su dali još i David Andrijević i Zvonimir Vrselja, koji su zajednički vodeći autori istraživanja, dok je Nenad Šestan tzv. "senior author", tj. pokrovitelj cijele studije.

Na radu su u značajnim ulogama navedeni i Mario Škarica i Ana Spajić. Ovo je rijetko viđen trijumf znanosti, a iza njega stoji nevjerojatno uspješna skupina hrvatskih znanstvenika u SAD-u. Za ovakvo veliko i neočekivano pomicanje granica znanosti, koje zatim doživi svoju primjenu i unaprijedi mogućnosti moderne medicine, obično vremenom uslijedi Nobelova nagrada. I Davor Solter i Nenad Ban su došli doista jako blizu tom najvećem priznanju za znanost, a sada bez sumnje i Nenad Šestan.

Treba vjerojatno spomenuti i da je cijeli ovaj hrvatski "dream team" na Yale-u nasljeđe velikog Paška Rakića, svojedobno najutjecajnijeg istraživača mozga na svijetu i dobitnika nagrade Kavli, zaključuje Rudan.

Komentara 8

DU
Deleted user
01:22 04.08.2022.

Manolić ovo ne bi trebao čuti.

PO
poluprovokator
00:04 04.08.2022.

Čestitam na uspjehu i izvrsnosti!

KI
kiseli
05:50 04.08.2022.

Dođi kod nas na kulinje pa probaj vratit kak je bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije