Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova teorija

Ne paničarite! Otkriveno je kada će se dogoditi 'smrt svemira'

nebo
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
02.03.2016.
u 09:34

Novo istraživanje pokazuje da će se smrt svemira najranije dogoditi za oko 2,8 milijardi godina

Znanstvenici tvrde da će svemir završiti ili u vatri ili u ledu, točnije, o kraju svemira postoje teorije nazvane Big Freeze (što znači da bi se zauvijek nastavio širiti) ili Big Crunch (što bi značilo da će u jednom trenutku širenje stati pa će se početi skupljati). 

No, postoji i treća teorija nazvana Big Rip ili tzv. veliko kidanje koje pretpostavlja da tamna energija nije konstantna, već se s vremenom povećava i predstavlja "najnasilniji scenarij" za kraj našeg svemira. Srećom, novo istraživanje pokazuje da će se smrt svemira najranije dogoditi za oko 2,8 milijardi godina, piše OuterPlaces

Konzervativna procjena

U studiji znanstvenici s Lisabonskog sveučilišta uspjeli su izraditi model koji prikazuje kada bi se apokalipsa mogla najranije i najkasnije dogoditi. Tvrde da je procjena o kraju svemira za 2,8 milijardi godina "vrlo konzervativna" te je gotovo nemoguće da se dogodi tako rano jer se cijela teorija vrti oko smrti zvijezda, a ne očekuje se da će naše Sunce "izgorjeti" u sljedećih 5 milijardi godina. 

– Gornja granica za smrt svemira je beskonačnost – kazao je znanstvenik koji je vodio istraživanje Diego Sáez-Gómez i dodao da smo mi sigurni. Znači, nema mjesta panici barem što se tiče smrti svemira. 

>>Čak 18.300 ljudi želi u svemir

>>Europska svemirska agencija kreće u gradnju prve ljudske naseobine izvan Zemlje

Komentara 7

Avatar štrumpf
štrumpf
20:07 02.03.2016.

Mnogo toga je dosta njih istražilo i predvidjelo ali pokazalo se da im je računica bila loša.. kako mogu nešto predvidjeti dok sa sigurnošću ne znaju koliki je uopće svemir.. Koliko god znanstvenici bili školovani svemir još uvijek velika nepoznanicaa i samo mali djelić je otkriven..

VI
VisAVis2
11:25 02.03.2016.

Turci su srbijom vladali oko 400 godina! Stoga našim susjedima nedostaje čitav srednji vijek, pa radi toga stalno posežu i nameću se nama Hrvatima, prisvajajući ono što im ne pripada! Da bi razumjeli o čemu prićam, eto ustvrditi ću da bi rasprave o svemu ovome trebali odgoditi za Godinu Gospodnju 2416! Eto vidite kako je sve relativno, ali uvjeravam Vas, gore spomenuta godina nekome će biti stvarnost...

NE
neboiznadzagreba
12:12 02.03.2016.

Što mi preostaje nego VJEROVATI!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije