Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tehnološki park

Naša je tvornica ideja kao Google, samo bolja

Kreativni mladi poduzetnici smjestili se u moderan park
Foto: Igor Kralj /PIXSELL
1/6
23.08.2017.
u 08:52

Tehnološki park posluje na tri lokacije u Zagrebu i dom je 54 startupa. U Novom Zagrebu uskoro dobivaju i 3D printere

Moderna tvornica ideja u obliku Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb koja je zadnja tri mjeseca postala dom tridesetak većinom tehnoloških startupa već radi punom parom. Poslovna inteligencija, turističke ture na aplikacijama, servisi za lakši odabir zaposlenika...

Sve se to “kuha” u 7313 četvornih metara lijepo uređenog, ali i funkcionalnog 12. paviljona Zagrebačkog velesajma.

Virtualna stvarnost i turizam

– Tu smo svaki dan, a skoro i svaku noć – kroz smijeh govori Igor Švehla koji je pokrenuo startup Trakbar. Radi se o big data umjetnoj inteligenciji koja u obzir uzima stotinjak faktora, predviđa promet, potrošnju, prodaju, performanse ugostitelja i pomaže im da uspješno posluju.

– Ako je u nedjelju utakmica koja će se gledati u kafiću, ugostitelji znaju da moraju naručiti dodatne zalihe piva, ali ne znaju koliko i kojeg. Tu nastupa Trakbar koji će projekciju izračunati uzimajući u obzir vremensku prognozu, praznike, događaje poput utakmica, koncerata i slično te druge parametre. Dobro će procijeniti i koji će konobar prodati najviše pića djevojkama u subotu navečer – objašnjava Igor Švehla. On je sa svojim timom aplikaciju počeo razvijati prije dvije godine, a danas je koristi stotinjak lokala u Hrvatskoj, ali i Austriji i Italiji. Baš kao i ekipi Trakbara, i četveročlanom timu startup projekta SightRun prostor na Velesajmu omogućio je da više ne moraju raditi od kuće i sastajati se po kafićima.

– Lijepo je doći ovamo i biti povezan s ljudima koji rade na sličnim projektima. Tamo gdje statistika nije na tvojoj strani, jer pokazuje da tek jedan od deset startupa uspije, super je što ti netko od kolega može dati ideju za tvoj projekt – govori Sandra Bortek, koja je znanje turističkog vodiča i strast prema trčanju objedinila u aplikaciju SightRun. Osnovna je ideja da turisti koji vole trčati, a ne žele se izgubiti u nepoznatom gradu, mogu odraditi trening pomoću mobilne aplikacije koja, osim što im govori gdje se nalaze, priča i priču o toj lokaciji.

– Mobilna aplikacija sadrži trkačke audioture koje kombiniraju trčanje s turističkim razgledavanjem. Obuhvaćene su klasične ture za razgledavanje, Gornji i Donji grad, ali i ture poput savskog nasipa i Bundeka – pojašnjava Sandra. Turiste je aplikacija već oduševila, a osim na engleskom, dostupna je i na hrvatskom jeziku. Autori su time željeli postići i da lokalni trkači upoznaju svoj grad na novi način. Do kraja godine planiraju trkačke audioture i za Rovinj, Zadar, Split, Šibenik, Osijek... Još jednu aplikaciju za turiste pod nazivom Zagreb Time Travel razvija i već uspješna poduzetnica Kata Barišić.

– To je prva turistička tura po Zagrebu koja top ponudu i atrakcije grada turistima prezentira kao igru i putovanje kroz vrijeme uz korištenje suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR). Igrač će tijekom ture moći vidjeti kako se isprepliću prošlost i sadašnjost grada putem tableta koji postaje “Vremepolov” i omogućuje turistu da kroz prozor tableta zaviri u prošlost i vidi inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje – otkrila nam je Kata.

Kroz turu igrači će moći skupljati bodove rješavajući pitalice i zanimljive zagonetke, napraviti zabavne izazove kroz interakciju s lokalnim stanovništvom te napraviti atraktivne fotografije s povijesnim likovima koje može dijeliti na društvenim mrežama. Na Zagreb Time Travelu kreativci rade cijelu godinu, a svjetlo dana aplikacija bi trebala ugledati na jesen.

U realizaciji ideje pomoći će im i 3D printeri, CNC uređaji te ostala najsuvremenija oprema za razvoj proizvoda u području elektronike, digitalne forenzike, IoT-a, senzorike, analize organskog otpada...

Oni uskoro stižu u Tehnološki park koji je za opremu prošlog mjeseca dobio čak 16 milijuna kuna, na natječaju “Razvoj poslovne infrastrukture”. Novac je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osiguralo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a na natječaj su se zajedno prijavile Razvojna agencija Zagreb i Grad pod projektom “StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije”. Oprema je trenutačno u procesu nabave, a u samo uređenje i opremanje prostora već dosad uloženo je 15 milijuna kuna.

– Tvrtke iz našeg Tehnološkog parka rastu organski, a velik dio prihoda ostvaruju izvozom. Dostupnost najsuvremenije opreme svakako će im omogućiti brži rast i lakši dolazak do novih inovativnih visokotehnoloških rješenja – kazao je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

Osim na Velesajmu, Tehnološki park ima inkubirane ukupno 54 tvrtke na još dvije lokacije, u Golikovoj ulici i na Žitnjaku.

Uz one čiji su startupi tek u začetku i trebaju se probiti na tržište, među ekipom u 12. paviljonu su i inovativni poduzetnici koji već ostvaruju uspjehe. Među njima su, primjerice, Nikola Biondić i Mario Buntić iz tima Adopto te Marko Rašić iz Thoriuma.

Osim 118 ureda za otprilike 350 ljudi, u Tehnološkom parku korisnicima su na raspolaganju i moderne sobe za sastanke, čajna kuhinja, igraonica za djecu, konferencijska dvorana, kreativne sobe i prostori za networking i razmjenu ideja, savjetovanje s mentorima poduzetnicima, a uskoro i 3D printeri i razni laboratoriji. Stalno na raspolaganju imaju i internet, fotokopirne uređaje, računala i slično, a na adresu Avenija Dubrovnik 15 dolazi im i službena pošta. Za prostor prvu godinu plaćaju simboličnu naknadu.

Krenuli iz podruma

– Ovdje nam je super, prostor je zbilja reprezentativan i razmjena ideja sjajno funkcionira. Mi smo prije dvije godine smislili aplikaciju koja ubrzava proces zapošljavanja i tvrtkama omogućuje da bez puno muke pronađu najbolji kadar i ne moraju više voditi komplicirane evidencije u Excelu i mapama na računalu – objasnio je Nikola Biondić.

Za klijente rade tzv. recruitment stranice na kojima se oni mogu u najboljem svjetlu predstaviti budućim zaposlenicima, a aplikacija u jednom objedinjuje e-mail komunikaciju, testiranja, objave na društvenim mrežama... Struku je pak s tehnologijom uspješno povezao Marko Rašić i njegov peteročlani tim s aplikacijom Thorium.

– Riječ je o aplikaciji za energetsko certificiranje zgrada. Cilj je inženjerima dati mogućnost da rade što je moguće bolje i efikasnije. Aplikacija omogućuje automatizaciju procesa energetske certifikacije u Hrvatskoj te je zahvaljujući njoj potrebno manje vremena za obradu podataka i izradu izvještaja. I mi smo kao i mnogi drugi startupi krenuli iz podruma prije tri i pol godine, tako da smo u Tehnološkom parku jako zadovoljni. Nama je to poput Google ureda za nisku cijenu – kratko i jasno zaključuje Marko.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije