Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMETNI TELEFONI

Huawei predstavio P30 Pro s jakom kamerom i moćnim zumom

Huawei P30 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/5
26.03.2019.
u 15:43

Kineski pametni telefoni obilježili su prošlu godinu, otkrivamo što nude u novim izdanjima

U Parizu je danas održana svjetska premijera nove kineske top serije pametnih telefona P30. Huawei je predstavio nasljednika svog hit modela iz prošle godine P20 Pro, koji je bio jedan od hitova godine zahvaljujući odličnoj kameri s tri objektiva.

Zanimljivo je da Huaweijevo predstavljanje kolidira s posjetom kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji je jučer pristigao u Pariz i potpisao niz poslovnih ugovora s Francuskom vrijednih milijarde eura.

VIDEO Prijenos lansiranja S30 serije iz Pariza:

P30 Pro je očekivano fokusiran na kameru. Iako je na predstavljanju najveću minutažu odnio suludo jaki 50x digitalni zum, najveći iskorak i snaga nove Huaweijeve trostruke sražnje kamere je fotografiranje noću i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Inženjeri Leice s kojima Huawei već godinama surađuje, uspjeli su izvesti da novi foto-senzor prima čak 40 posto više svjetla od prethodne P20 serije. To je doist impresivno kada se zna da se radi o kamerama u kućištu mobitela, a ne veliki klasični objektivni SLR kamera. 

Tako P30 Pro praktički rasvjetljava noć uz pomoć novog SuperSprectrum senzora, ali i softverske podrške sa značajkama umjetne inteligencije. Odnosno puno toga se uspije dotjerati u obradi fotografije pa na kraju korisnik dobije stvarno kvalitetne i impresivne fotografije. 

15.40 - Na kraju su objavljene i cijene novih modela. P30 će u Hrvatskoj stajati 5.499 kune (6BG RAM i 128 GB ROM). P30 Pro ima visoku cijenu od 6.999 kuna za model 8GB+128GB te 7.499 kuna za 8GB+256GB.

15.10 - Ako često tražite gdje su vam ključevi od automobila, mogao bi vas zanimati ovaj model mobitela - Kinezi ističu da možete koristiti P30 Pro da biste otključali i upalili svoj automobil! Doduše, to će ovisiti ako se nalazite u jendoj od 20-tak zemalja s kojma Huawei ima ugovor za korištenje ove tehnologije, lista zemalja zasad nije objavljena pa ne znamo je li Hrvatska na njoj.

15.00 - Stigao je red i na bateriju. Očekivano P30 Pro će imati jali kapacitet od 4200 mAh, a P30 - 3650 mAh. Kao i na snažnom Mate 20 Pro modelu i ovi će modeli podržavati tehnologiju superbrzog punjenja (40W) pa Richard Yu obećava da ćete već u pola sata napuniti 70 posto baterije. P30 Pro također podržava tehnologiju reverzibilnog punjenja (15W)  pa može puniti i druge uređaje.

14.53 Richard Yu: "Mogu objaviti da P30 Pro je ostvario rezultat od 119 bodova za fotografiju, 97 za video i ukupno rezultat od 112 bodova na benchmark testovima kamere, to je najviše od bilo kojeg pametnog telefona na tržištu."  

14.50 - Da se ne bi pričalo samo o stražnjim kamerama pboljšana je i prednja kamera - sada selfije na P30 seriji snimate na kameri od čak 30 megapiksela, a sada je i ta kamera dobila softver pojačan umjetnom inteligencijom. To bi rebalo dati dodatnu oštrinu fotografijama jer je to bila jedna od rijetkih slabijih točki lanjskog modela P20 Pro.

14.48 - Predstavljene su i snažne mogućnosti snimanja širokokutnih kadrova, što je trend koji smo vidjeli da jača prošle godine kod svih proizvođača. Također, poboljšana je makro funkcija stražnje kamere pa možete snimati kadrova i sa udaljenosti od samo 2,5 centimetra.

14.35 - Sada postaje još zanimljivije, Yu je potvrdio da će Huawei P30 Pro imati deseterostruki hibridni zum, što u kombinaciji s 5X optičkim zumom donosi čak 50x digitalni zum (P30 - 30x digitalni zum - 3x optički + 5x hibridni). Potom je prikazana fotografija plivača iz krupnog kadra snimljenog s udaljenosti od 10 metara. Kao i impresivna fotografija Mjeseca. Kakvi će biti rezultati u praktičnom korištenju morat ćemo ipat pričekati da i sami isprobamo mobitel na testu. 

14.30 - Impresivno najavljeni podaci o mogućnostima i specifikacijama kamere sugeriraju da bi P30 serija opet mogla skupljati pohvale za kvalitetu svojih fotografija. Posebno se to odnosi na snimanje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Tako Richard Yu na predstavljanju opisuje da ovim mobitelima možete bez problema snimati noćno nebo, i to bez stativa!

14.20 - Pokazane su i prve službene specifacije - P30 serija ostaje na trostrukoj stražnjoj kameri koju i dalje potpisuje Leica. Novi foto senzor zove se SuperSpectrum senzor. Ova kamera može primiti nevjerojatnih 40 posto više svjetla od prethodnog modela.  A još suluduje zvuči podatak da postiže ISO osjetljivost od 409600! To su suludo visoke brojke čak i za profesionalne foto-aparate, no ostaje pitanje koliko će ti podaci biti iskoristivi u realnom korištenju kamere. Smartfoni su ipak ograničeni dimenzijama objektiva svojih kamera.

Specifikacije stražnje kamere:

40 MP, f/1.6, 27mm (širokokutna), 1/1.7", PDAF/Laser AF, OIS

20 MP, f/2.2, 16mm (ultra-širokokutna), 1/2.7", PDAF/Laser AF

Periscope 8 MP, f/3.4, 125mm (telefoto), 1/4", 5x optical zoom, OIS, PDAF/Laser AF

14.15 - Veći model P30 Pro ima zakrivljeni OLED zaslon od 6,49 inča (2340x1080 rezolucija), a manji Full HD P30 od 6,1 inča (2340x1080)

14.10 - Ovo je nova P30 serija - rekao je Yu pokazujući nove modele. pritom je pohvalio modele P10 i P20 te ih istaknuo prekretnicama u Huaweijeveom iskoraku na tržištu mobitela

14.08 - Predvodimo korištenje umjetne inteligencije u pametnim telefonima. Uvodimo inovativne tehnologije. Sudjelujrmo u projektu Track AI gdje pokažemo djeci koja ima problema s vidom, a takve je djece preko 18 milijuna u svijetu, rekao je Richard Yu, CEO Huaweijeve potrošačje poslovne grupe  

14.00 - U pariškom Konvencijskom centru počelo je službeno predstavljanje P30 serije 

13.40 - Sudeći prema promotivnim fotografijama Huawei je ostao prvi svom rješenju okomito položenih stražnjih kamera, za razliku od Samsunga koji je na svojoj novoj S10 seriji tri objektiva posložio vodoravno.

Veliki skok u prošloj godini počeo je s modelom P20 Pro

Kineski pametni telefoni obilježili su prošlu godinu. Iako je Huawei često bio u fokusu zbog kritika i napada iz Amerike, ta je velika kineska kompanija uspjela zabilježiti svoju najbolju godinu na tržištu mobitela.

Prodali su po prvi puta preko 200 milijuna smartfona i pretekli Apple po broju prodanih uređaja, a lanjski strelovit uspon počeo im je lansiranjem modela P20 Pro prije točno godinu dana. Taj mobitel Huawei je gurnuo u vrh premium modela zahvaljujući prvenstveno odličnoj kameri, a sada Kinezi lansiraju nasljednika - seriju P30.

Sada u Parizu Huawei otkriva svoje nove adute, a opet se najviše priča o kameri. Spominje se deseterostruki hibridni zum koji bi trebao ponuditi dosad najbolje rezultate kada se snima mobitelom.

To neće biti nimalo lagan zadatak jer mobiteli su jednostavno ograničeni dimenzijama objektiva svojih kamera pa nije realno da u tom dijelu mogu nadmašiti klasične foto-aparate, no bit će zanimljivo vidjeti koliki je napredak ostvarila kineska tehnologija.

Također se može predvidjeti da će P30 serija imati snažnu bateriju i čipset, po uzoru na Mate 20 Pro, još jedan Huaweijev jaki lanjski model koji je lansiran u zadnjem kvartalu, a po mnogima je bio izabran i za najbolji mobitel godine.

Baterija je i inače svijetla točka kineskih brendova, posebno Huaweija koji je u tom dijelu bio nadmoćniji nad konkurencijom i prije nego je dotjerao dizajn svojih premium modela.

Komentara 7

NE
Nepokolebljiv
15:25 26.03.2019.

Fasciniran sam do besvjesti s "kolidira" rjecju autorova novojezika!

AJ
Ajva
14:02 26.03.2019.

Fantastičan članak!

BA
batman
16:14 26.03.2019.

Smeće,smeće......kao i Iphone.Samsung i ništa više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije